szűk körben

2021.01.27. 10:35

Vince nap a Rónási birtokon

Vince-napi programra gyűltek össze nemrég a lentihegyi Csondor-sarokban Rónási Gyula és Rónási Marika szőlősgazdák, a lenti kertbarátkör tagjainak birtokán a helyi gazdák, barátok szűk körben.

Korosa Titanilla

A szőlőt Ipacs Bence plébános szentelte meg ez alkalomból. Az elmúlt években hagyományosan a helyi kertbarátkör rendezte meg a tagoknak, társegyesületeknek a Vince-napi pincejárást és szőlővessző szentelést, de most a Covid-járvány miatt erre nem kerülhetett sor.

 

Rónási Marika, aki a Da Bibere Zalai Borlovagrendnek is tagja elmondta, hogy a hagyományokat folytatva most családi körben tartották meg a „vincevessző-vágást”, melynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége.

-Vesszőt vágtunk a szőlőből, vízbe állítva várjuk, hogy kihajtson, a rajta található rügyek mennyiségéből pedig következtethetünk arra, hogy bőséges lesz-e a termés – mondta. – Az időjárás szerint bő lesz a termés, hiszen ha fénylik Vince, megtelik a pince és az időjárás a szebbik arcát mutatta Vince napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában