hazatért a belváros

2021.01.16. 07:00

Tíz évig a Göcseji Múzeumé a több, mint százéves fotótörténeti ritkaság

Megérkezett a megyeszékhely belvárosát először megörökítő, az 1840- es években készült dagerrotípia digitalizált másolata a Göcseji Múzeumhoz.

Arany Gábor

Béres Katalin mellett a képernyőn a különleges dagerrotípia

Fotó: Katona Tibor

A fejleményről Béres Katalin történész-főmuzeológus, a segédgyűjteményi csoport vezetője számolt be érdeklődésünkre. A fotótörténeti ritkaságról többször hírt adtunk már lapunkban. Az alig tenyérnyi, ezüstözött rézlemezre Párizsban, a Francia Fotográfiai Társaság – Société Française de Photographie – gyűjteményében bukkant rá Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, aki 2019 őszén a gyűjtemény anonim alkotójú dagerrotípiái között kutatott magyarországi kötődésű képek után.

Hogy hol készült a jó minőségű, szabadtéri felvétel, annak meghatározásában pár magyar szó segített, mert a kép sarkán kivehető egy cégtábla, Anisits Pál vegyeskereskedése felirattal. E név alapján a szálak Zalába vezettek. Több levéltáros és muzeológus közreműködésével, illetve a megyei levéltár iratanyagával sikerült a feltevést az elmúlt év elején igazolni, mert Anisits Pál 1843-tól kezdődően Zalaegerszeg különböző pontjain működtetett boltokat, 1867-ig bizonyosan.

Béres Katalin mellett a képernyőn a különleges dagerrotípia
Fotó: Katona Tibor

A 81×107 milliméteres dagerrotípia az akkor kétszintes Arany Bárány fogadó emeleti ablakából készült, a fényviszonyok alapján őszi vagy tavaszi vasárnap délelőtt. A kép jobb felső szélén a Mária Magdolna- templom lábazata, a bal sarkában pedig a városháza földszintje látható.

A lelet bemutatáshoz július elején a múzeum az egerszegi polgárok, vállalkozások anyagi támogatást kérte annak érdekében, hogy a 2021 végén megnyíló Elődeink élete című várostörténeti kiállításon látható legyen a dagerrotípia, pontosabban annak másolata. Ennek 10 évre szóló közzétételét 1950 euróért engedélyezte a francia társaság. A múzeum felhívása nem maradt visszhangtalanul, mert a megyeszékhelyi önkormányzat, illetve magánszemélyek felajánlása, valamint a Tiéd a Város Egyesület gyűjtésének eredményeként októberre rendelkezésre állt a szükséges összeg, amiért köszönet illet minden támogatót.

Béres Katalin arról is beszámolt, hogy sikerült a Francia Fotográfiai Társasággal az eredetitől eltérő, új megállapodást kötni, melynek értelmében a Göcseji Múzeumot a 36 Mp méretben megkapott, digitalizált kép közzétételének joga nem a felvétel átadásától, hanem a kiállítás megnyitásától számított 10 évig illeti meg. A dagerrotípia óriásplakát-méretben lesz látható a felújított Göcseji Múzeum új várostörténeti kiállításának reformkorról szóló egységében.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kultura/helyi-kultura/parizsban-rejtozkodott-a-zalai-dagerrotipia-3791442/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában