Koronavírus Zalában

2021.01.04. 07:00

Tisztasági csomagokat osztanak Miháldon

Minden, koronavírus-járványban érintett miháldi lakos többnyire fertőtlenítő szerekből álló tisztasági csomagot kap az önkormányzattól. A gesztus mellett Gerő Sándor polgármester a település terveiről is beszélt.

Benedek Bálint

Gerő Sándor polgármester a tisztasági csomagokba kerülő termékeket mutatja, szerinte az önkormányzat gesztusa jólesik az embereknek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A település első embere elmondta: ha a koronavírus-megbetegedés felbukkan bármelyik háztartásban, valósággal felbolygatja a mindennapokat. Ezért segít ilyen adománnyal az önkormányzat. Hozzátette: a tavaszi hullám teljesen elkerülte a közösséget, ősszel és télen tíz fertőzöttről és családjaikról gondoskodtak.

Gerő Sándor a falu jövőjéről, elképzeléseiről és terveiről is szólt. Elmondta: a tavaly július végi villámárvizek mindenütt jelentős károkat okoztak, például a belterületi vízelvezető rendszer is megsínylette a lezúduló csapadékot. A vis maior keretből 5,3 millió forintot kaptak, melyet némi önerővel még kiegészítenek. Ez a külterületi árkok, rézsűk és sérült vízelvezetők helyreállítására lesz elegendő.

Gerő Sándor polgármester a tisztasági csomagokba kerülő termékeket mutatja, szerinte az önkormányzat gesztusa jólesik az embereknek Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Tavaly saját forrásból elkezdtük a belterületi elvezetők tisztítását, tavasszal ezt is folytatjuk – mondta a polgármester. – Persze jó lenne, ha a lakók jobban odafigyelnének az ingatlanuk előtti részekre.

– Mint ismert, a miháldi horgásztavat elvitte az ár, a meder kiszáradt – folytatta a polgármester. – Sok jóról most sem számolhatok be, ugyanis a vis maior keretén belül elutasították a helyreállításának támogatását, melynek költsége megközelítőleg 265 millió forintot jelentene. Nehezíti a helyzetet, hogy az aljnövényzet kezd elszaporodni benne, ha további fél évet várunk, ennek kitisztítása ugyancsak nagy költséggel járna. Sőt, a szakemberek véleménye szerint ökológiai szempontból a tónak nagy szerepe van abban, hogy a vízgyűjtő területekről érkező vizet megszűrje, mielőtt az elérné a Kis-Balatont. Most viszont a mezőgazdasági művelés alatt álló területekről a csapadék gond nélkül jut a tóba. Ha ez így marad, hosszú távon érezhető hatása lehet.

A településvezető szintén csalódottan számolt be arról, hogy a közelmúltban több pályázatukat is elutasították. Azonban nem csüggednek, ugyanis belátható időn belül szeretnék felújítani a temetői ravatalozót, rendbe tennék a belterületi utakat és járdákat, a közterületek karbantartására szolgáló eszközöket is beszereznének, illetve az óvoda játszóterét is korszerűsítenék.

A miháldiaknak van okuk az örömre is, hiszen a település az idén ünnepli 900 éves évfordulóját. Egyelőre még csak tervezik a programokat, melyeket a világjárvány elmúltával, talán az év második felében már biztonságosan megtarthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában