módosítás

2021.01.16. 16:26

Szigorítások, pontosítások és enyhítések – változnak a horgászokra vonatkozó szabályok

Több ponton is változik a Balatoni és a Behúzós Horgászrend. Több módosítást az eddigi tapasztalatok például jellemző szabálytalanságok – miatt változott az előírásokban. A pontosítások és szigorítások mellett enyhítések is történtek.

Keszey Ágnes

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Ami minden horgászt érint, az a tavaszi általános ragadozóhal-fogási tilalom meghosszabbítása. Ez korábban csak márciusra vonatkozott.

-Mostantól már áprilisban is tilos csalihalat, halszeletet vagy műcsalit a horgásznál magánál tartani a horgászhelyen, valamint süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért tilos megtartani. Célzottan ezekre a fajokra horgászni is tilos – emelte ki az egyik legfőbb változást Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Ezzel a pontosítással azt is hangsúlyozzák. E pontosítással azt is hangsúlyozzák, hogy úgy sem lehet e halakra horgászni, hogy kifogás után visszaengedik őket. A szigorítás oka az a tapasztalat, hogy voltak akik azt állították, hogy csukát akarnak fogni, ám valójában például (az ebben az időszakban ívó) balinra vagy süllőre horgásztak.

- A süllő fészerőrző faj, leívik és védi az ikrákat az ikrafalóktól. Csoportosan ívnak, tehát ha valaki beletalál egy süllőívó területbe, akár tucatnyit is könnyedén ki tudna fogni. Ezzel tönkreteheti egy csoport szaporulatát- emelte ki az ágazatvezető.

A szabályozásba könnyítésként került be, hogy gyerekek akár lajstromszámos vízijárműről is horgászhatnak, ha a rájuk felügyelő felnőtt rendelkezik horgászjeggyel.

- A harcsahorgászoknak kedvez, a behúzós horgászatot szabályozó új előírás, ami segíti, hogy a segédbotos módszer esetén bejuttassák a szereléket. Másrészt változott az eddigi előírás, amely csak egyágú botot engedélyezett a csalihalas horgászat esetén. Ha 15 centiméternél hosszabb a csalihal, a harcsahorgász használhat három ágú botot is.

A szabályzat további pontosítása, hogy a megfogott halat legfeljebb 48 óra hosszat szabad életben tartani a horgászhelyen. A halőrök korábban tapasztaltak olyat, hogy egy stéghez kikötött, kíméletesnek tűnő versenyszákban 8 napon át tartott ponty fejéről teljesen lekopott a bőr, rojtosra koptak az uszonyai, kisebesedett az oldala. Így halvédelmi okokból vált szükségessé a változtatás. Szintén újdonság, hogy a vízparton tilos a halat feldolgozni. Sok településen helyen helyi szabályzatot vezettek be, mert a pecások szemetet hagytak maguk után. Ezután a helyi szabályok megsértése esetén bevonható a horgászengedély.

A módosított horgászrend február elsejétől érvényes, s már olvasható a halgazdálkodási cég honlapján. A kiegészítéseket, változásokat-még korábban, a a véglegesítés előtt- véleményezték a balatoni horgászegyesületek, így idén is voltak olyan pontok, amelyek a tervezethez képest végül nem, vagy egyeztetett módon kerültek bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában