A jelenség Zalában sem ismeretlen

2021.01.27. 15:00

Számoljunk baglyokat! A lakosság segítségét kérik a madarászok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával hirdet ismét országos felmérést: az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit segíthetünk feltérképezni.

Varga Andor

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy télen csapatostul keresik fel falvak és városok belterületeit, és az állatok itt nappal a fákon húzzák meg magukat. Egy-egy ilyen madárcsoportba általában legfeljebb néhány tucat példány verődik össze, de hazánk „bagolyfővárosában”, Túrkevén az összesített bagolylétszám egy-egy télen az ezret is meghaladja. A jelenség Zalában sem ismeretlen, a hátterében pedig vélhetően az van, hogy a madarak zsákmányállatok (egerek, pockok) után érkeznek a településekre.

Az MME a lakosság segítségével évek óta igyekszik minél pontosabb képet kapni a baglyok eloszlásáról. Adatközlőként a munkát bárki segítheti, a részletek megtalálhatók az egyesület honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában