a környezetét is védi a sérülésektől

2021.01.28. 10:00

Speciális kötélzettel erősítenek meg egy platánfát Zalaegerszegen

Speciális kötélzettel erősítenek meg egy platánfát a városban, az Erkel Ferenc utca 29. számú háznál.

Arany Gábor

Cseh András és Tóth-Tanner Balázs dolgozik egy platán koronájában

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzat megbízása alapján az Alpingreen Kft. szakemberei szerdán láttak munkához. Vezetőjük, Tóth-Tanner Balázs elmondta: a fáról korábban nagyobb ág tört le, megrongálva egy garázst. Ezt követően az önkormányzat földművelési és erdőgazdálkodási szakreferense, Székely Róbert műszerrel megvizsgálta a platánt.

Cseh András és Tóth-Tanner Balázs dolgozik egy platán koronájában
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A mérések szerint egészséges a fa, ezért csak kisebb beavatkozásra van szükség. Tízszázalékos, a koronát megkönnyítő ápoló metszést rendeltek meg a cégtől, illetve a szakemberek 4 tonna teherbírású, koronabiztosító kötélzetet is felszerelnek. Az UV-sugárzásnak is ellenálló kötélzettel a legnagyobb vázágakat fűzik, fonják, kötik össze a fa súlypontja fölött, a földtől 17 méterre. Ez a biztosítás legalább tíz évig tartós védelmet nyújt, a kötélzet ennyi ideig nem veszít teherbíró képességéből. Megakadályozza, hogy a szél megfeszítse, megcsavarja az ágakat, ami aztán akár töréshez is vezethet. Ha valamilyen okból, például betegség miatt valamelyik ág mégis eltörik, a kötélzet nem engedi majd lezuhanni, tette hozzá Tóth-Tanner Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában