Egy kivételes életút

2021.01.25. 07:00

Megvan, kinek ítélték oda a Pro Cultura Keszthely díjat

A tavaly elhunyt dr. Bertalan Zoltánnak ítélték oda posztumusz a város Pro Cultura díját. Az elismerést a Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítójának fiai vették át a városháza dísztermében.

Péter B. Árpád

A díjátadás után balról Csótár András és Nagy Bálint, jobbról dr. Bertalan Zoltán két fia, Zoltán és Ákos

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A magyar kultúra napja tiszte­letére rendezett ünnepségen, ezúttal szűk körben Csótár András, a humánerőforrás-­bizottság elnöke úgy fogalma­zott, Keszthely életében a kul­túra nagyon fontos terület. Emlékeztetett, 2005-ben az országban elsőként kapták meg a Magyar Kultúra Városa címet, amelynek azóta is igyekeznek megfelelni. Mint lapunknak elmondta, a 2004-ben alapított Pro Cultura díjjal Keszthely az alkotások és az alkotók előtt tiszteleg, s kifejezi háláját. Ebben az évben posztumusz dr. Bertalan Zoltán munkásságát ismerték el a kitüntetéssel, amit két fia, Ákos és Zoltán vett át Csótár Andrástól és Nagy Bálint polgármestertől.

A díjátadás után balról Csótár András és Nagy Bálint, jobbról dr. Bertalan Zoltán két fia, Zoltán és Ákos Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Zoli bácsi nemcsak a kultúrát, hanem magyarságunkat, a gyökereink fontosságát, identitásunk erősítését is közvetítette a munkájával és egész életével. Nem csupán a tánc területén elért eredményeiért tiszteljük, hanem mindazért, amit a közösség építése terén tett. Több száz általa kinevelt, magyar érzelmű és a nemzeti kultúrát nagyon fontosnak tartó utód az, aki hűen és nagy szeretettel ápolja az emlékét városunkban – emelte ki a bizottsági elnök.

Dr. Bertalan Zoltán korábban alapítója s vezetője volt a debreceni és a hajdúszo­boszlói táncegyüttesnek, majd 1969-től haláláig Keszthelyen dolgozott. Középiskolai tanárként helyezték a Balaton-parti városba, a mezőgazdasági szakiskolába, ott hívta életre a Nagyváthy Néptáncegyüttest, amelynek tavaly nyári haláláig művészeti vezetője volt. Koreográfiái közül az egyik legismertebb a Hortobágyi paraszttáncok, amely bejárta a világot.

Méltatásában elhangzott, életét három pillérre építette fel: a családra, a biológia oktatására és a néptánc megszerettetésére, hangsúlyozva, e kivételes és gazdag életút, eredményei és több évtizedes munkássága fontos értéke marad Keszthely városának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában