új orgonát kap

2021.01.20. 14:38

Megszépült az emblematikus műemlék – Régi fényében tündököl az egerszegi Mária Magdolna plébániatemplom

Megújult 172 millió forintból a megyeszékhely belvárosában a Mária Magdolna Plébániatemplom külseje. A Modern Városok Program által támogatott beruházásnak köszönhetően teljessé vált a műemlék-rekonstrukció. A templom új orgonáját kap, a 162 millió forintos hangszer építését a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra vállalta. A hangszerek királynőjét várhatóan év végén helyezik üzembe, s a három-négy hónapos hangolás után már ezen csendülnek fel a liturgikus énekek.

Mozsár Eszter

Balról jobbra: dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, Vigh László országgyűlési képviselő, Stróber László apátplébános, Balaicz Zoltán polgármester, Stanka László ügyvezető (EVO-KOMPLEX Kft.)

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Mária Magdolna plébániatemplom 1747 és 1769 között épült, azóta is Zalaegerszeg jelképe. 1998-ban Stróber László apátplébános kezdeményezte a felújítást, amit az akkori kormány támogatott, ám a folyamat 2002-ben leállt.

- 2015-ben indult a Modern Városok Program, ami a megyei jogú városok nagyszabású fejlesztését segíti. Ez alkalmat adott arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát – emlékeztetett Balaicz Zoltán polgármester. – A városrehabilitáció során újítjuk meg történelmi értékeinket. Megszépült többek között a Mária Magdolna Plébánia, a botfai Erdődy-Hüvös kastély, a Kvártélyház és a levéltár, zajlik a múzeumi beruházás. A városkép szempontjából talán legfontosabb mégis a plébániatemplom rendbehozatala volt. Annak idején Padányi Biró Márton veszprémi püspök nagy méretű templomot álmodott, ami bölcs előrelátásról tett tanúbizonyságot. Az idő bebizonyította, hogy az egyre fontosabbá váló megyeszékhelyen kell egy ekkora egyházi építmény. 1998 tavaszától a karzaton digitális orgona szólt, ami nem méltó egy ilyen műemlékhez. Reményeink szerint 2022-ben húsvétkor már az új hangszert avathatjuk fel a szent misén és az azt követő koncerten.

Balról jobbra: dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, Vigh László országgyűlési képviselő, Stróber László apátplébános, Balaicz Zoltán polgármester, Stanka László ügyvezető (EVO-KOMPLEX Kft.) Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az új, kétmanuálos orgonát Hajdók Judit orgonaművész tervezte, Carl Hesse híres bécsi mester hangzásvilágát hozza vissza az épületbe. A közel 8 méter magas és 4 és fél méter széles építmény mellett jól láthatók lesznek a Cimbal freskók.

Vigh László elmondta, kötelességünk az elődök által ránk hagyott építmények védelme. Különösen fontos helyet kap Isten háza, amit folyamatosan óvni, szépíteni kell. Az országgyűlési képviselő felhívta továbbá a figyelmet, hogy Zalaegerszeg legmagasabb épületének kivitelezési munkáját egy olyan vállalkozás végezte, aminek társadalmi szerepvállalása jelentős, ugyanis folyamatos megbízásaik mellett támogatják az asztalitenisz szakosztályt, a teátrumot és a bábszínházat. Végül hozzátette: alkotmányunk kimondja, hogy keresztény értékrenden alapuló országot építünk. Gondolkodásunknak, a kereszténység megmaradásának fontos ismertetője a megújult templom.

Régi pompájában tündüköl a Mária Magdolna plébániatemplom a város szívében
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Stróber László arról tájékoztatott, hogy már káplánként látta, mekkora feladat vár rá. Mint mondta, a munkálatok azért szakadtak meg, mert az előirányzott támogatásnak csupán egyharmadát kapták meg.

- Amikor szóba került, hogy a Modern Városok Program segítségével az évek alatt elmaradt renoválásokat be tudjuk fejezni, nagyon megörültem – mondta az apátplébános. – 2002 és 2012 között a rendelkezésre álló forrásokból a homlokzatot színezték, javították a tetőszerkezetet, felújították a szobrokat. Mostanra teljes szépségében pompázik kívül-belül a templom. Naponta kapjuk a hívek pozitív visszajelzéseit. Hálás vagyok az önkormányzat dolgozóinak, hogy a pénzügyi gondokat és pályázati adminisztrációs terheket levették a vállamról. Már nyugodt szívvel adhatom át az utódomnak a teljesen kész épületet.

A város címzetes főjegyzője, dr. Kovács Gábor hozzátette, egy templom és annak állapota sok mindent elárul az adott közösségről, a településről. Zalaegerszegen mindig rendben lesznek az egyházi létesítmények, mondta.

A beruházás kivitelezője az EVO-KOMPLEX Kft. volt, a munkálatokat 2020. júliusában kezdték. Az elmúlt hónapokban kicserélték a nyílászárókat, megújították a lábazatot, kijavították a vakolatot. A homlokzat felújítása mellett a templom keleti oldalán rendbe tették a járdát és az épület környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában