Koronavírus Zalában

2021.01.20. 13:32

Járványhelyzet Pekingben: Schvéger Ágnes ismét beszámolt nekünk

Bár nincs olyan nagy arányú fertőzöttség, mint egy évvel ezelőtt, mégis az érvényben lévő intézkedések sokkal szigorúbbak Kínában. A Pekingben élő Schvéger Ágnes számolt be a kínai járványügyi helyzetről.

Korosa Titanilla

Egy szkennelő pont a városban

Legutóbb tavaly áprilisban kértük meg Ágit, hogy adjon helyzetjelentést arról, milyen intézkedéseket hoztak Kínában, Pekingben a koronavírus-járvány miatt. Most az azóta eltelt időszakról beszélt lapunknak.

- Jelenleg az országba turista eleve nem léphet be, csak kínai állampolgárok, vagy csak azok a személyek, akiknek munkájára feltétlen szükség van az országban, vagy akik ide akarnak költözni a családjukhoz – mondta Schvéger Ágnes, aki 2017-ben költözött Pekingbe a férjével. – A Kínába lépés feltétele, hogy rendelkezni kell 3 napnál nem régebbi negatív COVID teszttel.

Ági és párja a Daxing repülőtéren

Amennyiben az utazás átszállással történt, a transzfer országban is kell csináltatni tesztet. A repülőtértől karanténszállodába szállítják a beérkezőket, amelynek szobáját két hétig tilos elhagyni. Amennyiben valakinek ez idő alatt tünetei jelentkeznek, kórházba kerül. (Ezek költségeit mindenki maga fizeti.) A két hét letelte után tesztet csináltatnak, és ha az negatív, akkor mehet az illető a saját szálláshelyére, de még ott is el kell vonulnia a közösségtől egy hétig. Ha másokkal együtt lakik, akkor a többieknek is vállalniuk kell az egy hét karantént. Ha ezt nem akarják, akkor addig elköltöznek máshová, vagy a beérkező személy marad még egy hetet a karanténszállodában.

A maszk viselése Pekingben mindenhol kötelező: utcán, parkban, iskolában, közlekedési eszközökön. Bármilyen zárt tér meglátogatása, sőt a nyílt téren található turisztikai látványosságok is csak az egyéni egészségügyi kód leolvasása után történhet meg, ami a nyomon követés miatt szükséges.

Maszkban az utcákon Pekingben
Teakiállítás

-Van olyan iskola, ahol a biztonság kedvéért nem tartották meg az előző félévben a kóruspróbákat, van, ahol megtartották, de maszkban, és van, ahol vállalták, hogy maszk nélkül énekel együtt sok gyerek. Csak a testnevelés órákon nem hordtak maszkot a fiatalok, mert azokat mindig a szabadban tartották. Amióta Pekingben is van fertőzött beteg (2021.01.20-án összesen 43 fő), azóta az üzletekbe, metró állomásokra, pályaudvarokra csak lázmérés után lehet belépni. Azokat a lakóparkokat, ahol a vírusos embereket találták, teljesen elszigetelték a környéktől, az ott élők nem léphetnek ki még az utcára sem, a közelben levő iskolák, óvodák bezártak, az oda vezető utakat lezárták, a buszokat elterelték. Az élelmiszerellátás online történik, a házhoz rendelt csomagokért le kell menni a kapuhoz, ahol azt a kerítésen keresztül átadják. Az ilyen blokkolások ideje attól függ, hogyan változik az új betegek száma, de minimum 1-2 hétig eltart. Természetesen ilyenkor az egész lakóparkot azonnal, ingyenesen letesztelik. Ennek ideje maximum 2 nap, az eredményt mindenki sms-ben megkapja. Ha kiderül, hogy valaki fertőzött, kórházba szállítják, közeli hozzátartozóit megfigyelés alatt tartják.

Egy szkennelő pont a városban
Chengdui kóruspróba

Ágnesék lakóparkjában is találtak a napokban néhány fertőzöttet, beszélgetésünk alatt éppen a lakókat tesztelték.

-Most mindenki már a kínai újévre készülődik, ami ebben az évben február 14-re esik. Ilyenkor a családok nagy távolságokból is összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessenek. A kormány kifejezetten nem tiltotta meg az utazásokat, de sokan, saját belátásból mégis úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért idén nem fognak útra kelni. Persze olyan esetről is hallottunk, hogy valakit megfenyegetett a főnöke, hogy ha el meri hagyni a várost, akkor ki van rúgva. Nekünk is több előadásunk, koncertjeink maradtak el az óvintézkedések miatt. Mindenesetre Pekingből való távozáskor a lakóhely elhagyását be kell jelenteni, és csak 3 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet megkezdeni az utazást. Számítani lehet arra is, hogy ha valaki közepes fokozatú területről érkezik, akkor két hét karantén vár rá. Egyéb intézkedéseket tekintve a taxisokat háromnaponta tesztelik, az utasok csak a hátsó ülésre ülhetnek, amely védőfóliával el van zárva a sofőrtől. A taxiban is le kell olvasni az egészségügyi kódot, amelynek segítségével történik az utas nyomon követése.

A lakosságot folyamatosan tájékoztatják a hatóságok, hogy ne gyülekezzenek, ne tartsanak se üzleti, se családi, baráti összejöveteleket, ha lehet, maradjanak otthon, gyakran szellőztessenek, mindig mossanak kezet, egészségesen táplálkozzanak, és figyeljenek oda a megfelelő testmozgásra is.

Schvéger Ágnes arról is beszélt, hogy Kínában vannak „tiszta” területek, olyan városok, egész tartományok, ahol egyáltalán nincs Covid-19 vírusos beteg, ott lehet maszk nélkül járni-kelni, valamint az intézményekben sincs olyan szigor,

mint náluk Pekingben, nincs lázmérés se.

-Az oltásról nincs információm – mondta. – Nem tudja senki, mikor kerül rá a sor. Ismerőseimtől tudom, hogy a katonákat, orvosokat, rendvédelemben dolgozókat már oltják. Karnagy diákjainktól tudjuk, hogy Pekingben a Haidian kerületben dolgozó tanárokat mind beoltották, ingyen. Itt kétféle kínai vakcinát használnak, de nem tudom, mi a különbség köztük és, hogy ki melyiket, mikor kapja. Az emberek türelmesen várják, mikor kell menniük oltatni magukat.

Amikor barátainkat kérdeztük arról, hogy szomorúak-e, hogy nem lehetnek együtt a szeretteikkel a számukra legnagyobb ünnepen (a kínai újév ünnepe hasonló, mint nálunk a karácsony), akkor azt mondták, hogy nem, mert elfogadják, hogy ez így a legbiztonságosabb, és az fontosabb mindennél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában