gyász

2021.01.13. 07:00

In memoriam: dr. Szabó Ernő

Elhunyt dr. Szabó Ernő, a Magyar Jogász Egylet Zala megyei szervezetének elnöke. Életének 77. évében, 2020. december 23-án tragikus hirtelenséggel érte a halál.

ZH

Dr. Szabó Ernő Fotó: Archív

Dr. Szabó Ernő 1944-ben Zalaháshágyon született. Gimnáziumba Zalaegerszegre járt, majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Számos további képzettséget szerzett. Első munkahelye a Zalaegerszegi Járási Tanács VB volt, majd a Kerámia és Cserépkályhagyárnál (jelenlegi Zalakerámia Zrt.) dolgozott jogi előadóként, majd jogtanácsosként.

1974-től a ZALAZÖLDÉRT Rt. jogi és igazgatási önálló osztályvezető-jogtanácsosa lett, majd kereskedelmi igazgatóhelyettes-jogtanácsos, későbbiekben az mb-igazgatói munkakört látta el 1994-ig. Azt követően napjainkig saját tulajdonú cégeiben (PECUNIAAGORA ZRt. és cégcsoportja) dolgozott mint jogtanácsos, illetve cégvezető.

A Magyar Jogász Szövetségben, illetve a Magyar Jogász Egyletben tevékenyen részt vett. 1969-től a Zala megyében működő Vállalati Jogtanácsosi Tagozat tagja és vezetőségi tagja, titkára is volt, 1990-től a Magyar Jogász Egylet Zala megyei szervezetének elnöke, ezen tisztségéből adódóan a Magyar Jogász Egylet Elnökségének tagja.

Dr. Szabó Ernő Fotó: Archív

A Pannon Jogász Symposionokat három ország (Ausztria, Szlovénia és Magyarország) részvételével tartották meg. Ezek magas színvonalú megrendezése dr. Szabó Ernő nevéhez fűződik. Kiemelkedő volt a Keszthelyen, 1993-ban szervezett XI. Pannon Jogász Symposion félezernél több résztvevővel. Az évente megtartott Deák Ferenc Jogásznapok lebonyolítása is szervezőképességét dicsérte.

A Jogász Egyletben kifejtett munkájáért 1997-ben Jennersdorfban, a Pannon Jogász Symposionon az „Ausztria szolgálatáért” elnevezésű kitüntetés arany fokozatát kapta meg az osztrák igazságügy- minisztertől. Ez a nem osztrák állampolgár és nem állami tisztségviselő külföldinek adható legmagasabb kitüntetés. 2002 áprilisában vehette át a Magyar Jogász Egylet Szalay László Emlékérmét.

2010. évben Kehidakustány polgármestere Díszpolgári címet adományozott részére a Deák-kúria megújulásában, felújításában való tevékeny közreműködéséért. Szívén viselte a város labdarúgó csapata sorsának alakulását, a mérkőzéseken rendszeresen jelen volt. Több éven keresztül a ZTE Baráti Kör elnöki tisztségét töltötte be. Személyesen, illetve az általa képviselt társaságon keresztül a ZTE FC Zrt. részvényese, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóság Fellebbviteli Bizottságának tagja is volt.

2015. márciusában megalapította a ZTE FC Labdarúgó Utánpótlásáért Alapítványt. Kihívásokkal teli, változatos életutat mondhatott magáénak, szeretett élni, amit azonban a legjobban szeretett: apának, nagyapának lenni. Dr. Szabó Ernő temetése Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben 2021. január 20-án 11 órakor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában