sok olyan hajléktalan van, aki nem hajlandó bemenni a hajléktalanszállóra

2021.01.11. 17:30

Iglukban is melegedhetnek a hajléktalanok Nagykanizsán (videó)

Tíz darab mobil iglut szerzett be az önkormányzat egy millió forintos támogatásával nemrégiben a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete. A speciális fekvőhelyek a közterületeken tartózkodó hajléktalanok biztonságos elszállásolását szolgálják.

Benedek Bálint

20210111, Nagykanizsa, Jó hőszigetelésű, vízálló, polifoamból készült iglukat helyeztek el a nagykanizsai Dózsa György utca 73-75. szám alatti hajléktalan szálló előtt. Az igluk "avatásán" részt vett: Szentesi János nagykanizsai utcai szociális munkás, Balogh László Nagykanizsa polgármestere, Szőke Rozália, a nagykanizsai Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely intézményvezetője és Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi szervezetének vezetője. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Fotó: Szakony Attila

Az igluk átadását hétfőn tartották a Dózsa György utcai Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhelyen. A fekhelyek beszerzésének ötlete Szentesi Jánostól, az utcai szociális munkástól származik, aki elmondta: nagyon sok olyan hajléktalan van, aki nem hajlandó bemenni a hajléktalanszállóra, bármennyire is röpködnek odakint a mínuszok. Sajnos ebből tavaly egy esetben tragédia is történt, nem szeretnék volna, ha ez megismétlődne.

– A megoldásokat kutatva találtam rá a francia mérnök találmányára, melyeket a szlovákiai Kassa már használ – folytatta.

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének a megkeresésére nagykanizsai önkormányzat egy millió forintot ajánlott fel az igluk beszerzésére. A fekhely összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló, poliafoam anyagból készült. Az igluk ráadásul mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók, sőt körülbelül 15 Celsius fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest. Az egyiket már kipróbálták, s mivel bevált, úgy tűnik egyre többen döntenek úgy, hogy ezekben hajtják álomra a fejüket.

 

Az átadón Balogh László polgármester hozzátette: a hajléktalanellátásban dolgozók figyelnek azokra az embertársainkra, akik kénytelenek olykor a szabad ég alatt tölteni az éjszakákat. A most beszerzett igluk újfajta megoldást kínálnak, hiszen az emberek saját testhőjükkel fűtik a sátrakat, talán ez szintén megmenthet több emberéletet. Sőt ezen felbuzdulva a neve elhallgatását kérő jótevő egy millió forintból lakókonténerben létesítendő éjszakai menedékhelyet kínálna azoknak, akik nem mennének be a szállóba.

Szőke Rozália, az Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely intézményvezetője ugyancsak üdvözölte az igluk elhelyezését. Ha lehet hinni az időjárás jelentéseknek, a hétvégére mínusz 15 Celsius fokokat ígérnek, az utcai szolgálat a krízisidőszakban még jobban figyel azokra, akik a közterületeken éjszakáznak, szeretnék őket behívni az átmeneti szállóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában