közösségi munka

2021.01.30. 18:06

Horgászhelyek a Borostyán-tó nyugati oldalán

A nyári csúcsidőszak világított rá, hogy a kevés a horgászhelyek száma a Borostyán-tónál, többek között ezt a hiányt igyekezett orvosolni a szombatra meghirdetett közösségi munkával a helyi egyesület. Mintegy tucatnyi horgász dolgozott azon, hogy a jövőben komfortosabb körülményeket tudjanak a vendégek számára biztosítani.

Gyuricza Ferenc

A szombati közösségi munka során a veszélyes tóparti fákat is eltávolították. Balról Barta Judit, Lakatos Róbert, Salamon Zoltán, Kovács Attila és Nehrer György

Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatok során a tó nyugati oldalán alakítottak ki újabb horgászhelyeket. Ehhez nemcsak a part közvetlen közelében található veszélyes fákat kellett eltávolítani, de az tüskés-bokros aljnövényzetet is. Ahol szükség volt rá, ott a lágyszárú növényzet frissítő vágását, valamint a hulladéktároló edények kiürítését, továbbá az itt-ott fellelhető szemét összeszedését is elvégezték, vagyis komplex munka zajlott.

- A koronavírus járvány jót tett a horgászatnak, soha ennyi hazai vendégpecásunk nem volt, mint az elmúlt nyáron – mondta Lakatos Róbert, a Borostyán Horgász Egyesület vezetőségi tagja. – Ez némi nehézség elé is állított bennünket, hiszen strandszezon alatt többször is előfordult, hogy a vendégek számára a tó keleti oldalán kialakított horgászhelyek mindegyike elkelt, ezért a felmerülő igényeket nem tudtuk teljes mértékben kielégíteni. Ezért vetődött fel annak lehetősége, hogy a nyugati oldalon újabb horgászhelyeket alakítsunk ki.

A szombati közösségi munka során a veszélyes tóparti fákat is eltávolították. Balról Barta Judit, Lakatos Róbert, Salamon Zoltán, Kovács Attila és Nehrer György
Fotó: Gyuricza Ferenc

Lakatos Róbert hozzátette: az egyesület tagjai eddig is horgásztak a tó erdősült nyugati oldalán, ám zömében a magántulajdonban lévő stégekről, illetve az erdei ösvények leágazásainak végpontjairól. A mostani munkának köszönhetően azonban jóval több horgászhely áll majd a pecások rendelkezésére, főleg a gát felöli részen, ami hamarabb elérhető, könnyebben megközelíthető.

Az egyesület elnöke, Pék Ferenc mindezt azzal egészítette ki, hogy a nyugati oldal felső szakasza az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, s azt természetvédelmi területté nyilvánítottak. Ezen a partszakaszon az ott élő madarak és halfajok, illetve a tóparti növényzet védelme érdekében úgynevezett kíméleti területet jelöltek ki, ahol még fokozottabb figyelmet, körültekintő magatartást kérnek a horgásztársaktól.

- A tavon jelenleg csak a sporthorgászat engedélyezett – folytatta az egyesületi elnök. – Így is sokan horgásznak, s igen szép fogások is voltak az őszi-téli időszakban. Vannak fejlesztési terveink is, hogy még élménytelibbé tegyük a horgászatot. Tavaly elkészült a mozgáskorlátozotti horgászhely, idén horgász kiülőket szeretnénk telepíteni, a halőrház közelébe pedig egy saját vizesblokkot építenénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában