Szent József

2021.01.03. 07:00

Az ácsmester nyomában

Ferenc pápa Szent József évének nyilvánította 2021-et. A názáreti ácsmester példáját követve különleges és teljes búcsút nyerhetünk.

Varga Lívia

Szent József a kis Jézussal. A kezében tartott fehér liliom Szűz Máriát, annak tisztaságát, ártatlanságát szimbolizálja

Fotó: Shutterstock

A Szent Család őrét, a Megváltó oltalmazóját, Szent Józsefet 150 esztendeje Boldog IX. Piusz pápa nyilvánította az egyetemes egyház védőszentjévé. E kerek évforduló kapcsán Ferenc pápa – a céllal, hogy megerősítse az egyház Jézus hatalmas védelmezőjébe vetett bizalmát – úgy rendelkezett, hogy a dekrétum kihirdetésének évfordulóján, december 8-án vegye kezdetét a Szent József-év. Ez egyben a tisztaságos József jegyese, Szűz Mária Szeplőtelen fogantatásának ünnepe is. Így az előttünk álló hónapokban a hívek az ő segítségével és példája nyomán napról napra erősíthetik hitüket, hogy az imádságok és jó cselekedetek révén korunk súlyos megpróbáltatásai közepette megerősítésre és megnyugvásra találjanak.

Szent József a kis Jézussal. A kezében tartott fehér liliom Szűz Máriát, annak tisztaságát, ártatlanságát szimbolizálja
Fotó: Shutterstock

Az Apostoli Penitenciária (a Római Katolikus Egyházban az ún. belső fórum ügyeinek legfőbb bírósága) a Szent József-évre kiáradó búcsúk ajándékát dekrétumban tette közzé, amely teljes terjedelmében megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye honlapján. A teljes búcsú elnyerésére azoknak van módja, akik a szokott feltételek mellett (szentgyónás, szentáldozás és imádság a pápa szándékára), lélekben elszakadva minden bűntől, a Szent József-évben élnek a határozatban részletezett lehetőségekkel.

Szent József, a valódi hittel teli férfiú arra hív bennünket, hogy fedezzük fel újra az Atyához fűződő gyermeki kapcsolatot. Újítsuk meg hűségünket az imádságban, tudjuk meghallani az Istent, és alakítsuk életünket az ő akarata szerint. Ennek tükrében teljes búcsút nyerhet az, aki leg­alább fél órán keresztül elmélkedik a Miatyánkról, illetve részt vesz egy olyan legalább egynapos lelkigyakorlaton, amely tartalmaz egy elmélkedést Szent Józsefről.

Az Evangélium Szent Józsefet úgy jellemzi, mint „igaz embert”: ő oltalmazója „annak a bensőséges titoknak, mely a szív és lélek legmélyén található”, az Isten misztériumának részese. Arra késztet bennünket, hogy fedezzük fel újra a csend, a tisztaság és a saját feladataink révén megvalósuló kötelességteljesítés értékét. Az igazságosság erényét József példamutatóan gyakorolta, teljesen ráhagyatkozva az isteni törvényre, az Irgalmasság törvényére, „a valódi igazságosságot ugyanis Isten irgalmassága teljesíti be”. Ezért mindazok, akik Szent József példáját követve az irgalmasság testi vagy lelki cselekedeteit gyakorolják, teljes búcsút nyerhetnek.

Szent József a názáreti Szent Család őre, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, Jézus nevelőatyja. Azért, hogy minden keresztény család késztetést érezzen a közösség, a szeretet és az imádság ugyanezen belsőséges légkörének kialakítására, amely a Szent Családban létezett, teljes búcsú nyerhető, ha a család, a házaspár együtt imádkozza a rózsafüzért. XII. Piusz 1955. május 1-jén elrendelte Munkás Szent József ünnepét „azzal a szándékkal, hogy mindenki ismerje el a munka értékét, s ez adjon ihletet a szociális élet és a törvények számára, melyek alapja a javak és jogok egyenlő elosztása”. Ezért mindazok elnyerhetik a teljes búcsút, akik saját tevékenységüket naponta Szent József védelmére bízzák, s azok is, akik a názáreti ácsmester közbenjárását kérve fohászkodnak azért, hogy minden munkát kereső ember el tudjon helyezkedni, és hogy a munka mindenki számára nagyobb méltóságnak örvendjen.

A Szent Család Egyiptomba menekülése „megmutatja számunkra, hogy Isten ott van, ahol az ember veszélyben forog; ott, ahol az ember szenved; ott, ahol menekül; ott, ahol megtapasztalja az elutasítást és az elhagyatottságot”. Így teljes búcsút nyerhetnek azok a hívek, akik az üldözött egyházért és az üldözés bármely formáját szenvedő keresztények helyzetének enyhüléséért fohászkodva elimádkozzák a Szent József-litániát, illetve elmondanak más egyéb Szent József-imádságot vagy kegyes fohászt. Különösképpen március 19-én és május 1-jén, valamint a Szent Család ünnepén, illetve minden hónap 19-én, és minden szerdán, mely a latin hagyományban Szent József emlékezetére ajánlott nap.

Avilai Szent Teréz felismerte, hogy Szent József az élet bármely területén védelmezőnk lehet: „Más szentek esetén, úgy tűnik, hogy Isten megadja a lehetőséget, hogy ilyen vagy olyan szükséghelyzetben segítségünkre legyenek, mindeközben azt tapasztalom, hogy a dicsőséges Szent József védelme kiterjed mindenre”. Újabban pedig Szent II. János Pál pápa hangsúlyozta, hogy Szent József alakja „új aktualitást nyer korunk egyháza számára az új keresztény évezred küszöbén”.

A dekrétum kiemeli: a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben a teljes búcsú ajándéka különösképp érvényes az idősek, a betegek, a haldoklók és mindazok számára, akik jogos okból nem hagyhatják el lakhelyüket. Elnyeréséhez szükséges, hogy lélekben elszakadjanak a bűntől, szándékukban álljon – amint ez lehetségessé válik – teljesíteni a három megszokott feltételt, és imádkozzanak el otthonaikban, vagy azon a helyen, ahová kötve vannak, egy kegyes imádságot Szent József, a betegek vigasztalója és a jó halál védőszentjének tiszteletére, bizalommal felajánlva Istennek saját életük fájdalmait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában