zalai körkép

2021.01.12. 19:37

A doni hősök tisztelete – A 2. magyar hadsereg katasztrófája 78 éve kezdődött

A doni áttörés kezdetének 78. évfordulóján számos megemlékezést rendeztek Zala megyében is.

Horváth-Balogh Attila, Mozsár Eszter, Arany Gábor

A zalaegerszegi Hősök kertjében rendezett megemlékezésen balról Kiss Ferenc önkormányzati képviselő, Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó, Gecse Péter alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző és dr. Kovács Gábor jegyző Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Nagykanizsa

Nagykanizsán délután a Tripammer úti temetőben, a doni emlékműnél a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Nemzeti Szövetségének helyi klubja emlékezett. A megjelenteket Gerencsér József klubelnök köszöntötte.

- A Zala megye legfontosabb katonai alakulatait öszszefogó magyar királyi 9. honvéd könnyű hadosztály 1942 nyarán elsőként ért a Donhoz – mondta Balogh László polgármester.

Fotó: Szakony Attila

- Közülük véreztek el a legtöbben, ők vívták a legsúlyosabb harcokat. Mintegy tízezer zalai honvéd közül csupán alig háromezer tért haza. Védőállásaikat utolsóként, a doni áttörést követően hagyták el. Késő délután került sor a Thúry Vitézlő Oskola emléktúrájára: a megemlékezők 10 kilométeres gyaloglás keretében keresték fel a város hősi emlékműveit.

-Első alkalommal csatlakoztunk a Magyar Tartalékos Szövetség által huszonegyedszer meghirdetett Doni hősök emléktúrája című rendezvényhez – tudtuk meg Vörös Andrástól, az oskola vezetőjétől.

-Szeretnénk kifejezni tiszteletünket a doni hősök előtt, illetve ráirányítani a figyelmet minden, a hazáért harcoló magyar katona dicsőségére, tisztességére. Ezért nemcsak a második világháborús, hanem például az első világháborús emlékműveket vagy éppen Thúry György várkapitány szobrát is felkerestük, és mindenhol mécseseket gyújtottunk a hősök tiszteletére.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen az Október 6. téri Hősök kertjében helyezte el az emlékezés mécseseit az önkormányzat néhány tagja. A csendes főhajtás után Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a város mindig is büszke volt múltjára és katonai hagyományaira. Hetvennyolc évvel ezelőtt szűkebb pátriánkból számos katona harcolt a fronton, életét adva vagy megsebesülve. Az utókor kötelessége, hogy emlékezzen rájuk, és közös érdekünk, hogy hasonló katasztrófák ne történjenek.

A zalaegerszegi Hősök kertjében rendezett megemlékezésen balról Kiss Ferenc önkormányzati képviselő, Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó, Gecse Péter alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző és dr. Kovács Gábor jegyző Fotó: Katona Tibor

Végül hozzátette: az egykori hősök tisztelete egyben üzenet számunkra, hogy fogjunk össze a világ negatív, erőszakos erőivel szemben, és a béke, a szeretet irányába tereljük gondolatainkat.

- Kezdetben nem volt ajánlatos, később egyenesen tilos volt a legéppuskázott, aknatűzben felrobbantott, megfagyott hős magyar katonákra emlékezni. Mintha az egész Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg soha nem is létezett volna, pedig csupán Andráshidára közülük heten soha nem tértek vissza! – fogalmazott Varga Kálmán helytörténetkutató a megyeszékhelyi településrészben, a Hősök kertjében tartott megemlékezésen. Ahol Domján István önkormányzati képviselő beszélt a doni tragédiáról, szólva hazánk második világháborús katonai, polgári és gazdasági veszteségeiről is.

Az emlékműnél Domján István és Gecse Péter alpolgármester koszorúzott Beszédet mondott Domján István Fotó: Arany Gábor

A folytatásban harangszó mellett megkoszorúzták a két világháború áldozatainak emlékművét, és mécseseket gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában