Pocok Tox

2020.12.08. 15:00

Túl sok lett a pocok, több megyében is rendkívüli károkat okoznak

Ismét jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken, rendkívüli károkat okozva a növényállományban. A Nébih arra figyelmeztet: bár szükség van a védekezésre, a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék az érintettek.

ZH

A gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodtak a mezei pockok, írja honlapján a Nébih. A helyzet kezelése érdekében a hatóság szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára. A szer – a megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések betartásával – biztonságosan használható mezei pocok ellen.

A Nébih arra figyelmeztet: az ismert „egyéb” illegális módszerek alkalmazása valójában nem jelent megoldást. A két „legnépszerűbb” alternatív megoldás a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagy­állóval kevert gabonaszem) kihelyezése. Mindkettő sokkal veszélyesebb a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, hatékonyságuk viszont jóval kisebb. A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, csak zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül. A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítmény hatásmódjában és hatékonyságában megegyezik a brodifakum hatóanyaggal. Így se haszna, se értelme nincs a háztartási patkányirtók szántóföldi felhasználásának, emeli ki a tájékoztató, rámutatva: közös érdek, hogy a növényeket károsító szervezetek elleni fellépés a természet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével történjen. Ezért fontos, hogy mindenki kizárólag legális növényvédő szert és a felhasználási utasításnak megfelelően használjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában