A nagy bulik a járvány miatt elmaradnak

2020.12.30. 11:30

Mi kerül az asztalra idén szilveszterkor Zalában?

Az évnek ebben a szakában máskor már javában készültünk az óév búcsúztatására, ételekkel, italokkal, szórakoztató eszközökkel szerelkezve fel. Idén ez is másképp lesz.

Arany Horváth Zsuzsa, Benedek Bálint

Takács Vivien szakács és Hart György a konyhai előkészületeket végzi. Szilveszteri menüsort állítanak össze Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A nagy szilveszteri összejövetelek elmaradnak, de a családi, baráti bulikkal is óvatosan kell bánni, figyelve a létszámra és a kijárási korlátozásra. Ám a jó ételek mégis­csak hozzátartoznak az év utolsó napjához. Az éttermek zöme kényszerűen ételkiszállításra készül. Hart György a megyeszékhelyen 11 kollégájával szilveszteri menüsort állított össze.

Takács Vivien szakács és Hart György a konyhai előkészületeket végzi. Szilveszteri menüsort állítanak össze Fotó: Katona Tibor

Hart György üzletvezető elmondta: az étterem a kedvelt és megszokott szilveszteri menüre december 30-ig vesz fel rendelést, amit másnap házhoz szállít, de a megrendelők érte is mehetnek. A vendéglátásban dolgozó vállalkozásoknak rugalmasan kell igazodniuk a gyökeresen megváltozott és sajnos tartósnak bizonyult helyzethez. Az ételkiszállítást a legtöbben már tavasszal elkezdték, s mint Hart György elmondta, ők most döntöttek amellett, hogy így oldják meg a szilvesztert. Az eddigi érdeklődés alapján úgy látja, a korábban oly népszerű korhelyleves már nincs a legkedveltebb év végi étkek között.

- Talán nem tudják az emberek, hogy milyen hasznos a túlzott italfogyasztás másnapi kiheveréséhez – vélekedett az üzletvezető, hozzátéve, a malacsült, a hidegtál, a rántott húsáru iránt nagy az érdeklődés. Kiemelte, eddig még tudták kezelni a helyzetet leépítés nélkül, de tény, hogy nem várt nehézségekkel néz szembe ez a szolgáltatási szegmens. – Ha minden jóra fordul, igazi pótszilvesztert tartunk majd, mert hiányzik a jókedv mindannyiunknak – zárta szavait a Gyuri Csárda vezetője.

És vajon mi a helyzet az olyan klasszikus szilveszteri ételek, mint a virsli és a malachús esetében? Az egyik nagykanizsai húsbolt tulajdonosa, Horváth „Csülök” Tamás néhány napja szinte megállás nélkül dolgozik, szerinte érezhető, hogy az emberek készülnek a szilveszterre. A boltnál tegnap az utcán állt a sor – köszönhetően annak is, hogy a vásárlók igyekeztek betartani a másfél méteres távolságot. A tulajdonos úgy véli, a vásárlók többsége még mindig hisz az újévi babonákban, s e szerint vásárol: ebben az időszakban a csirkehúst nem keresik, azt nem tanácsos enni, a hiedelem szerint ugyanis a baromfi elkaparja a szerencsét. Ellenben a malacsült újév napján szerencsét és gazdagságot hoz.

Horváth „Csülök” Tamás tulajdonos Horváth Lászlónét szolgálja ki nagykanizsai húsboltjában friss, magyar juhbeles virslivel Fotó: Szakony Attila

- A műbelesnél lényegesen kétszer drágább, a vásárlók mégis a minőségi alapanyagból készült, magyar juhbeles virslit választják – folytatta Horváth Tamás. – Ebbe a sertéshús mellé némi marhahús is kerül, ettől sokkal ízletesebb lesz. A frankfurti virsli például csak sertéshúst tartalmaz. Szintén kedvelt a debreceni, melyből a csípős és füstölt verzió ugyancsak népszerű. A lencsefőzelékbe elengedhetetlen egy darab füstölt hús, sőt néhányan még a kocsonyába is tesznek belőle. Utóbbi ínyencség szintén kedvelt ebben az időszakban, hiszen a másnapos gyomor gyógyszereként is tekintenek erre a finomságra. Az elkészítéséhez nélkülözhetetlen a sertésbőr, a csülök, a köröm, de az állat orra és a füle szintén keresett.

A malachúsról szólva Horváth „Csülök” Tamás hozzátette még, hogy egész malacot ritkán vásárolnak, inkább csont nélkül, szeletekben viszik. De a koronavírus-járvány is átalakította a piacot, az emberek nagy része egyedül lesz szilveszterkor is, a korlátozások miatt elmaradnak a családi összejövetelek. Ezért az előző évekhez képest észrevehetően kevesebb árut értékesített eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában