ráfér a felújítás

2020.12.11. 10:00

Gyűjtést is hirdettek, hogy megmentsék a gosztolai temető kápolnáját

Zajlik a település kápolnájának felújítása, emellett a temetőben is fejlesztést terveznek, melyre rendelkezésre áll már a támogatási összeg.

Korosa Titanilla

Balogh Ferenc mögött a temető kapuja és a kápolna Fotó: Korosa

A Magyar Falu Programban nyert Gosztola önkormányzata közel 5 millió forintot temetőfejlesztésre, melyből a régi kerítést cserélik újra.

– Jelenleg drótkerítés és sövény határolja a temetőt, ezt cseréljük le ebből a pénzből olyan kovácsolt vas kerítésre, amilyen a bejárati kapu is – tájékoztatott Balogh Ferenc polgármester. – Közben zajlik a kápolna felújítása is. Már elvégezték a szigetelést, a lapozást, és március végéig be is fejeződik a munka.

Korábban beszámoltunk arról, hogy régóta váratott magára az önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő Szent Mária Magdolna-kápolna felújítása. Nemrég helyben gyűjtést is hirdettek, hogy mielőbb rendelkezésre álljon az az összeg, amiből el lehet végeztetni a szükséges munkálatokat, hogy a kis templom ne legyen az enyészeté. A felújításhoz hozzájárult többek között a szombathelyi egyházmegye, és magánadakozók is segítettek.

Balogh Ferenc mögött a temető kapuja és a kápolna Fotó: Korosa

– Köztük volt például Pataky Attila, az Edda Művek énekese, aki a helyi szálloda vendége volt, de én és a családom tagjai is hozzájárultunk magánemberként is a kápolna megmentéséhez – mondta Balogh Ferenc, aki arról is beszámolt, hogy nemrég befejeződött az önkormányzat épületének bővítése. Az újonnan kialakított részben szociális helyiségek kaptak helyet: vizesblokkot, konyhát, valamint egy teleszobát alakítottak ki, ahol internetezni is tudnak a helyiek. Méghozzá úgymond gyorsinterneten, hiszen kiépítették ehhez az optikai hálózatot a településen. A teleszobába a számítógépek és a bútorok még beszerzés alatt vannak, de hamarosan minden a helyére kerül.

– Nyertünk emellett szintén a faluprogramban zártkerti utak rendbetételére, ez a gosztolai hegyet érinti, ahol a villanyhálózat bővítésére 10 millió forintot költhetünk – tette hozzá a polgármester. – Csatlakoztunk egy magyar–horvát határon átnyúló pályázathoz, melyben részben turisztikai elemek valósíthatók meg. Nagy eredmény még, hogy a Zalaerdőnek köszönhetően megújult a Lentihegyet Gosztolával összekötő útszakasz, ami már igen rossz állapotban volt. Az aszfaltozás mellett kiszélesítették az utat és árkolást is végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában