nagy segítség

2020.12.09. 07:00

Felajánlásból kapta a fertőtlenítő berendezést a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezete

Nagy teljesítményű fertőtlenítő berendezéssel, speciális ózongenerátorral gyarapodott kedden a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete.

Arany Gábor

Kláb Tamás (balra) és Szatlmajer Roland adta át készüléket Kardos T. Ádámnak Fotó: a szerző

A készüléket Kláb Tamás, a Spirit Auto Kft. operatív igazgatója és a cég marketingaszszisztense, Szatlmajer Roland adta át a karitatív szervezet által működtetett hajléktalanok átmeneti gondozási központja szakmai vezetőjének, Kardos T. Ádámnak.

Az ózongenerátor annak a felajánlásnak köszönhető, amit a Porsche Hungária a koronavírus- járvány tavaszi kitörésekor tett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak. Az április végén kezdett egy hónapos akciójuk alatt a hazai Volkswagen-szervizhálózatukban javított minden gépkocsi után 1000 forintot ajánlottak fel. Közel hétmillió forint jött össze, amit a cég kiegészített tízmillióra. A pénzt pedig 20, nagy teljesítményű, fertőtlenítőszer kiporlasztására is alkalmas ózongenerátor, valamint a működtetésükhöz szükséges hatóanyag megvásárlására költötték. A magyar gyártmányú készülékeket a legveszélyeztetettebbek védelmére szánták, ezért kapott a Magyar Vöröskereszt is, s jutott minden megyeszékhelyre, valamint két fővárosi intézménybe.

Kláb Tamás (balra) és Szatlmajer Roland adta át készüléket Kardos T. Ádámnak Fotó: a szerző

Kardos T. Ádám elmondta, hogy hajléktalanokat ellátó zalaegerszegi és nagykanizsai intézményükben 300-nál több rászorulónak biztosítanak fedelet, ellátást. Az itt élők, dolgozók fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus-járvány idején, ezért szigorú szabályokat léptettek életbe. Ennek egyik eleme a helyiségek, az általuk használt járművek rendszeres fertőtlenítése, ebben lesz nagy segítség a most átvett készülék.

Mint ismeretes, az ózon három oxigénatomból álló instabil molekula, és az egyik legerősebb oxidáló, fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabban fertőtlenít a klórnál. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, akkor megsemmisíti azt, ráadásul a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni vele szemben, ami a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat. Az ózon gyorsan elbomlik, ezért a fertőtlenítő hatás fenntartására vegyszert porlaszt ki a most átadott készülék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában