Önmagukban is vonzók lehetnek

2020.12.23. 14:00

Európa leghosszabb drótkötélpályája és virtuális valósággal kombinált vadaspark

A múlt héten egy rövid sajtótájékoztató keretében már beszámoltunk arról a két, egyenként is többmilliárdos turisztikai fejlesztésről, ami a Mura-program újabb elemeként valósulhat meg. A tervek szerint a régióban épülhet meg Európa leghosszabb speciális drótkötélpályája, illetve egy olyan egyedi, virtuális elemeket is tartalmazó vadaspark, ami önmagában is vonzza majd az érdeklődőket. A fejlesztési koncepció részleteiről Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura-program miniszteri biztosa adott tájékoztatást.

Pásztor András

Cseresnyés Péter államtitkár: komplex élménycsomagot kaphatnak az ide érkező turisták

Fotó: Kallus György

Cseresnyés Péter azzal kezdte, hogy a kormány álláspontja szerint vannak még olyan kiemelt térségek az országban, melyek – pluszforrások bevonásával – tovább erősíthetik a hazai turizmust. Ezen térségek egyike Murafölde, ahol az elmúlt években a helyi adottságokra építve megindult a bakancsos, kerékpáros és vízi turizmus fejlesztése, karöltve olyan mezőgazdasági beruházásokkal, melyek a gasztronómiai turizmusra is pozitív hatást gyakorolnak.

Cseresnyés Péter államtitkár: komplex élménycsomagot kaphatnak az ide érkező turisták
Fotó: Kallus György

– Az elmúlt években szisztematikus fejlesztést hajtottunk végre, elég csak a csömödéri kisvasút modernizálására, a kerékpáros-pihenőhelyek, turistaházak, magánszálláshelyek kiépítésére, illetve ezzel párhuzamosan a dél-zalai kiviültetvényre vagy a bogyós gyümölcsöket termelő nagyrécsei gazdaszövetségre gondolni – kezdte Cseresnyés Péter államtitkár, aki hozzátette: hamarosan a helyi termékekre épülő élelmiszeripari vállalkozás is indul a térségben, amely a Mura-brandet erősíti. – Ahhoz azonban, hogy egy térséget valóban népszerűvé lehessen tenni a turisták számára, mindenképpen szükséges egy vagy több olyan központi látványosság, melyek önmagukban is komoly vonzerővel bírnak.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta: ezen látványosságok kialakításához megfelelő anyagi támogatást biztosít a kormányzat. Az első ezek közül Bázakerettye és Kistolmács térségében valósulhat meg, mégpedig egy 4-5 kilométer hosszúságú, élményekkel teli, speciális drótkötélpálya kialakítása lenne, ami családoknak, baráti társaságoknak adna lehetőséget a felhőtlen kikapcsolódásra, hovatovább egy igazi adrenalinbombára. A pálya Bázakerettyétől indulna és egészen Kistolmácsig vezetne az erdő lombkoronaszintjén. Ezzel és a már meglévő egyéb turisztikai lehetőségekkel – kisvasút, kistolmácsi tó, kerékpárostúra-útvonalak – egy komplex élménycsomagot kapnának az ide érkező turisták.

– A másik fejlesztés pedig egy olyan speciális vadaspark kialakítását jelenti, ahol a való világot és virtuális világot ötvöznénk – fogalmazott Cseresnyés Péter. – Magyarán a zalai erdők és benne a vadak életét lehetne megismerni egy több kilométeres sétányon haladva, hol teljes valójában látva az állatokat, hol pedig digitálisan odavarázsolva azokat vagy éppen megismerve az erdő téli, tavaszi, őszi vagy nyári arcát. Mindez rengeteg lehetőséggel kecseg­tet, legyen szó tanulmányi kirándulásokról, de akár az amatőr és profi természetfotósok célpontja is lehet majd a kiterjesztett valósággal színesített vadaspark. Ez utóbbi létesítmény helyszíne még nincs kijelölve, vagy a Csónakázó-tó környékén vagy a várostól pár kilométerre lenne kialakítva a látogatóközponttal és kiál­lítótérrel is felszerelt létesítmény.

A Mura-program miniszteri biztosa jelezte: a két fent említett látványosság előkészítésére százmillió forint nagyságrend áll rendelkezésre, a szakértők már azon dolgoznak, hogy ezen turisztikai elemeket miként lehet a legoptimálisabb módon összekötni a Mura-program egyéb, már meglévő fejlesztéseivel. A konkrét elképzelést a tervekkel együtt jövő év márciusáig kell letenni a kormány asztalára, azt követően rövid időn belül elkezdődhet a gyakorlati megvalósítás, azaz a kivitelezés is.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vadaspark-es-drotkotelpalya-milliardos-fejlesztesek-del-zalaban-4753600/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában