Koronavírus Zalában

2020.12.31. 10:00

Csendes lesz ez a szilveszter – közterületen tilos a tűzijáték és az alkohol is

Kijárási tilalom, létszámkorlát, valamint az alkoholfogyasztás és a tűzijáték közterületi tilalma – ez vár ránk az év utolsó napján.

Jóna István

A 2021-es évet nem köszönhetjük a már megszokott módon Fotó: archív/Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Rendhagyó lesz az idei szilveszter, hiszen a koronavírus- járvány miatt hozott intézkedések következtében este nyolc óra után elnéptelenednek az utcák, és hangos újévköszöntésre sem számíthatunk.

December közepén döntött a kormány, hogy a járvány elleni védekezés keretében bevezetett kijárási tilalom szilveszterkor is érvényben lesz, így este 8 és reggel 5 óra között senki nem tartózkodhat az utcán. Nem lesznek nyitva szórakozóhelyek, éttermek és kocsmák sem. Aki közösségben szeretné búcsúztatni az évet, az házibuliban teheti ezt meg, de a szervezésnél figyelni kell arra, hogy a rendelet szerint egy lakásban legfeljebb tíz ember tartózkodhat.

Az évfordulón megszokott szabadtéri közösségi koccintások is elmaradnak ezúttal, hiszen a jogszabály szerint december 24-től január 3-ig tilos a közterületeken az alkoholfogyasztás.

A 2021-es évet nem köszönhetjük a már megszokott módon Fotó: archív/Katona Tibor

Az idei szilveszterezés további nagyon fontos változása, hogy a kormányrendelet (587/2020. XII. 16.) megtiltja az ünnepkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is.

- Az elmúlt években megszokott volt, hogy december 28. és 31. között kereskedők ADR konténerekből árusítottak pirotechnikai eszközöket, ám ez a kormány döntésének értelmében idén nem lehetséges – tájékoztatott Antal Péter őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályának főelőadója. –- Nem érinti a kormányrendelet az úgynevezett 1-2-es besorolású pirotechnikai termékeket: a tortagyertyától a kisebb méretű, pálcáról indítható rakétákig terjed ez a két kategória, de ezeket amúgy is egész évben lehet használni. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy december végén semmilyen pirotechnikai eszközt nem lehet működtetni közterületen, viszont az 1-2-es kategóriába tartozó eszközöket magánterületen, zárt kertekben használhatják az emberek.

Szilveszter után ezekből a fel nem használt darabokat természetesen nem kell visszavinni az árusítóhelyre, hiszen ezek egész évben legálisan lehetnek az állampolgároknál. Antal Pétertől megtudtuk azt is, hogy a nagyobb, 3-as kategóriájú termékeket idén az üzletekben sem lehetett árusítani. Akik a rendelkezést megszegik, azok 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal büntethetők.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján figyelmeztet az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékok rendeltetésszerű használatára és tárolására. Érdekesség, hogy a társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve a társasház közös udvarán csak akkor használható tűzijáték, ha a társasház házirendje azt megengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában