Koronavírus Zalában

2020.11.26. 11:30

Zökkenőmentesen átállt az online-oktatásra a zalaegerszegi Báthory-technikum

A ZSZC Báthory István Technikum már rutinos online suliként tette át 465 diákja oktatását a digitális térbe. Az utolsó karanténmentes napon pedig még gyorsan megtartották a későbbre tervezett fogyasztóvédelmi vetélkedőjüket.

Fincza Zsuzsa

Miszori József szakoktató az iskola oktatási kabinetjében a kis csoportokra osztott 10.c. vendéglátóipari technikus osztálynak tart gyakorlati foglalkozást. A képen Russzó Bálint a kínálás és felszolgálás helyes módját mutatja be

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

- A „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” cím birtokosaként vehettünk részt egy több iskola bevonásával lezajlott fogyasztóvédelmi pályázaton, amit ez a látványos, élőbábos társasjáték zárt le – mondta a vetélkedőről Kónyáné Tömpe Lívia intézményvezető. – Eredetileg márciusban rendeztük volna meg a Dísz téren, majd a november végére kitűzött új időpont is dugába dőlt. Így maradt az utolsó „szabad nap”.

Az iskola felkészült az online oktatásra, a digitális tanrend bevezetése senkit nem ért váratlanul.

Miszori József szakoktató az iskola oktatási kabinetjében a kis csoportokra osztott 10.c. vendéglátóipari technikus osztálynak tart gyakorlati foglalkozást. A képen Russzó Bálint a kínálás és felszolgálás helyes módját mutatja be Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

– A szinkron online-oktatást alkalmazzuk, mert interaktív, tanulóink azonnal kérdéseket tehetnek fel, és válaszokat is kapnak – magyarázza az intézményvezető. – A tavaszhoz képest nagy könnyebbség, hogy a gyakorlati foglalkozásokat kis létszámú csoportokban még meg tudjuk tartani. Az iskolánkban oktatott szakmák – sütés, főzés, felszolgálás, eladás és a többi – úgy sajátíthatók el igazán, ha a tanulók az oktatóval gyakorolni tudják azt. Később, ha szükség és igény lesz rá, megszervezzük a készségtárgyakból a kontaktórákat, illetve a vizsgatantárgyakból a konzultációs lehetőséget.

A járványhelyzetben csak online fogadhatják a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik érdeklődését is: nemrég nyílt napot tartottak az interneten, és az iskola honlapján is igyekeznek széles körű információt nyújtani az érdeklődőknek. Tájékoztató füzetük nyomtatott formában is elérhető, tavaszra pedig, ha a pandémiás helyzet engedi, „élő” nyílt napot terveznek.

A Báthory-technikumot is érinti a szakképzés változása: 5 éves technikusi és 3 éves szakképző osztályok indulnak, s a diákok nem szakmát, hanem ágazatot választanak.

– A következő tanévtől nemcsak kereskedelem, turizmus-vendéglátás és élelmiszeripar ágazatra jelentkezhetnek hozzánk a tanulók, hanem a szolgáltató szektorból a szépészet és a kreatív ágazatra is – mondta erről Kónyáné Tömpe Lívia. – Újdonság még, hogy minden tanuló kap a tanulmányi eredményétől függő ösztöndíjat, a technikumban végzettek pedig a szakirányú továbbtanulásnál előnyt élveznek a felsőoktatási felvételinél. A technikum végzőseinek a szakmai vizsga ötödikként beszámít az érettségi tantárgyai közé.

A két új ágazat közül a szépészet azokat a diákokat fogadja, akik a fodrászat iránt érdeklődnek, ők is 5 éves technikus képzést kapnak. A kreatív ágazatban – a megyében egyedülállóként – divattervező, dekoratőr és nyomdaipari technikus szakembereket képez majd a Báthory. A kereskedelem ágazaton belül képeznek olyan ipari és kereskedelmi technikusokat is, akik néhány szakmai tárgyat választott idegen nyelven tanulnak. A piaci igényeknek megfelelően az élelmiszer ágazatban az addigi szimpla pék szakma helyett pék-cukrász szakmára képezik a tanulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában