közvetett módon már részesei a programnak

2020.11.30. 10:25

Veszprém-Balaton 2023: Zalakaroson nem akarnak újabb anyagi terhet

A képviselő-testület úgy döntött, hogy nem csatlakozik a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” program által gondozott regionális együttműködéshez.

Horváth-Balogh Attila

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

2018 decemberében Veszprém a régióval közösen elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A projekt megvalósításának koordinálására jött létre a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., melynek munkáját a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány támogatja. A program megvalósításához az Európai Unió pénzügyi forrást nem biztosít, a finanszírozás a résztvevő önkormányzatok feladata, illetve még a kormány nyújt jelentős anyagi támogatást hozzá. A pályázás kapcsán eddig felmerülő költségeket Veszprém önkormányzata finanszírozta, most azonban, hogy a Veszprém-Balaton 2023 program előkészítési, illetve megvalósítási szakaszba lép, Veszprém nevében a Zrt. és a közalapítvány a Bakony déli lejtőitől egészen a Balaton déli partjáig csatlakozásra hív minden olyan önkormányzatot, melyek szeretnének részesei lenni a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programnak. A csatlakozó önkormányzatoknak lakosságszámarányos hozzájárulást kell fizetniük, aminek az összege járásközpontok esetében évi 2, más települések számára pedig 1 euro/fő. Amelyik önkormányzat a csatlakozás mellett dönt, az pályázati rendszerben a program keretében forrásokat nyerhet el kulturális rendezvények, a helyi közösség együttgondolkodására építő, identitáserősítő kezdeményezések megvalósításához.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Novák Ferenc polgármester elmondta: a képviselő-testület úgy határozott, hogy a fürdőváros nem kapcsolódik a felkínált közvetlen módon a programhoz, hiszen a Balatoni Szövetség révén – melynek tagja Zalakaros is, a szövetség pedig része a Veszprém-Balaton 2023 program konzorciumának – közvetett módon már részesei a programnak. Ráadásul a csatlakozással realizálódó teljes jogú tagság több millió forintos díja jelen helyzetben (amikor a pandémia 400 millió forintos lyukat ütött a város költségvetésén) további megterhelést jelentene Zalakaros számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában