Koronavírus Zalában

2020.11.12. 08:47

Rendkívüli ülést tartott a zalaegerszegi járványvédelmi bizottság: itt vannak a döntések!

Az eddig bejelentett országos döntéseket, azok zalaegerszegi vonatkozásait, és egyéb lépések lehetőségeit tekintette át rendkívüli ülésén a Városházán a helyi járványvédelmi bizottság – jelentette be csütörtökön közösségi oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

zaol.hu

Fotó: Facebook / Balaicz Zoltán

„Az ülésen a következő döntések születtek:

Közterületi maszkhasználat: a buszmegállókban, a buszvárókban és az autóbuszállomáson, a vasútállomáson, a piacokon és vásárokon, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a nevelési, oktatási intézmények közterületre nyíló bejáratától számított 20 méteren belül történő várakozás esetén a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Kutyatartókkal kapcsolatos döntés: A lakóhelyük 500 méteres körzetében az esti kijárási tilalom életbe lépése után is kivihetik sétálni állataikat a kutyatartók. A kutyafuttatókat nem zárjuk le, de kérjük az ebtartókat, hogy a kutyafuttatók területén viseljék a maszkot!

Fotó: Facebook / Balaicz Zoltán

Sportlétesítményekkel kapcsolatos döntés: a sportlétesítmények csak és kizárólag a versenyszerűen sportolók részére látogathatók – egyéni, illetve amatőr használatra nem vehetők igénybe.

Az Egerszegi Advent című rendezvénnyel kapcsolatos döntés: az adventi vásár a központi rendeletnek megfelelően elmarad. Természetesen a hangulat érdekében karácsonyi dekorációval és fényekkel feldíszítjük a várost, városi és városrészi karácsonyfák is lesznek, talán az élő betlehem is kitelepülhet néhány napra az ünnepek előtt, de pavilonok és programok nem lesznek.

Tömegközlekedés ingyenessége az egészségügyi dolgozóknak: november 11-től az egészségügyi dolgozók, valamint az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók díjmentesen vehetik igénybe a helyi és a helyközi személyszállítást. Igazolás módja: Az egészségügyi dolgozó az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást és a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt, az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató pedig az intézmény által kiállított igazolást és a hallgatói jogviszonyát igazoló igazolványt köteles felmutatni. A kedvezményezettektől a felsorolt dokumentumokon túl más igazolás nem kérhető. Az utazási kedvezmény a vasúti személyszállításban a 2. kocsiosztályra érvényes. Az utazási kedvezmény a helyjegyre, valamint a pótjegyre is vonatkozik. A kedvezményezettek ezáltal teljes díjmentességet élveznek: nem csupán a menetjegyváltási, hanem a helyjegy-, valamint a pótjegy- (ide értve a helyközi autóbusz-közlekedésben alkalmazott kiegészítő jegy-, valamint a vasúti közlekedésben rendszeresített gyorsvonati pótjegy-) váltási kötelezettség alól is mentesülnek.

A városban újra ingyenessé vált a parkolás.

Újraindul a 70 év feletti zalaegerszegi polgárokat támogató „Segít a város” program, ennek részletei hamarosan megismerhetők lesznek, működése ugyanaz a metódus lesz, mint az első hullám időszakában.

A különleges jogrend 3 hónapos időszakában polgármesteri hatáskörben születnek döntések, a közgyűlés és annak bizottságai nem üléseznek. Ugyanakkor az első hullámban is alkalmazott, jól bevált, korrekt eljárásmódnak megfelelően most is minden döntést egyeztetni fog előzetesen Balaicz Zoltán polgármester a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel, és csak a konzultáció után születnek polgármesteri határozatok. Zalaegerszegen a következő két képviselőtestületi ülés november 19-én és december 17-én lett volna, az ezekre tervezett napirendek határozatai már az ismertetett módon, egyeztetés után, polgármesteri hatáskörben lesznek kihirdetve.

December 18-án tartottuk volna a közgyűlés hagyományos évzáró ünnepségét, ahol átadtuk volna a Zalaegerszegért Díjakat, ez elmarad.

Arról már korábban döntöttünk, hogy elmarad az idei Egerszegi Kapocs rendezvény, a Senior Akadémia programjai, a ZTE 100 éves történetét bemutató emlékkonferencia, a városi szilveszter, az újévi köszöntő és tűzijáték (ez utóbbi végleg elmarad, helyére 2022-től a klímavédelmi szempontokra, valamint a kisbabás családokra és a kutyatartókra tekintettel fényjáték és lézershow lép), valamint az újévi fogadás is.

Az önkormányzati vendégház bérbeadásának lehetőségét felfüggesztettük.

A könnyebb áttekinthetőség miatt az országos rendelkezések a következők:

KIJÁRÁSI TILALOM, MINDEN GYÜLEKEZÉS TILOS. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételt jelent a munkavégzés, az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, életvédelmi cél, a versenyszerű sportoló számára tartott sportrendezvény, edzés (szintén ideértve az utazást) és a kutyasétáltatás azzal a feltétellel, hogy a lakhely 500 méteres körzetéében kell maradni. A munkavégzési és az edzési célt okirattal igazolni kell.

KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS. Hatéves kortól mindenkinek kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot viselnie a város kijelölt közterületein, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, erdőkben, illetve zöldterületeken. Kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, minden olyan helyiségben, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, az üzletben történő vásárláskor, illetve az üzletben történő munkavégzéskor, a bevásárlóközpontokban, a levéltárakban, a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén, a postán, minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik.

ÉTTERMEK, KÁVÉZÓK, CUKRÁSZDÁK, KOCSMÁK ZÁRVA TARTÁSA. Valamennyi vendéglátó egység bezár, nem fogadhatnak vendéget, a területükön csak a kiszolgáló személyzet tartózkodhat. Ugyanakkor kiszállításra és személyes elvitelre továbbra is lehetőség van. A munkahelyi éttermek, iskolai menzák és egészségügyi intézmények büféi továbbra is üzemelhetnek.

ÜZLETEK KORLÁTOZÁSA. Az üzletek a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével este 7 óráig tarthatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát legkorábban reggel 5 órakor nyithatnak ki.

SZÁLLODÁK KORLÁTOZÁSA. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

TELJES RENDEZVÉNYTILALOM. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, beleértve a koncerteket, más kulturális eseményeket, a sporteseményeket, a magánrendezvényeket, valamint a karácsonyi vásárokat. Online közvetített koncert vagy más kulturális esemény nem minősül rendezvénynek, ha a helyszínén kizárólag a fellépők és a megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodik.

SPORT. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, a vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. Továbbra is lehet reggel 5 óra és este 8 óra között egyénileg gyalogolni, futni, kerékpározni, túrázni. A csapatsportok gyakorlása tilos.

INTÉZMÉNYEK ZÁRVA TARTÁSA. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, színházakat, bábszínházakat, művelődési házakat, koncerttermeket, kiállítótermeket, korcsolya- és jégpályákat, állatkerteket.

BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK, ISKOLÁK. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak. A nyitva maradó oktatási intézmény területére más nem léphet be az ott foglalkoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül. A nevelési, oktatási intézménybe történő érkezéskor mindenki köteles magát a testhőmérséklet ellenőrzésnek alávetni. A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményekben dolgozókat hetente tesztelni kell.

VALLÁSI ÉLET. A járvány első hullámában is nagyon jól működött, hogy a Zalaegerszegi Televízió felvette, majd közvetítette a római katolikus, a református és az evangélikus Szentmiséket, illetve Istentiszteleteket, így a hívők otthonról is be tudtak kapcsolódni a szertartásokba. Ez így lesz a mostani hullám időszakában is.

MAGÁN ÉS CSALÁDI RENDEZVÉNYEK. Az ilyen típusú programok (például születésnapok) úgy tarthatóak meg, ha azokon maximum 10 fő vesz részt.

TEMETÉSEK. A temetéseken legfeljebb 50 fő lehet jelen.

ESKÜVŐK. Az esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott emberek vehetnek részt. Ami a házasságkötést illeti, azon csak a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, illetve a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

BÜNTETÉSEK ÉS BÍRSÁGOK. A szabályszegő üzleteket százezer forinttól akár egymillió forintig terjedő bírsággal, illetve legalább egy naptól legfeljebb egy évig tartó bezárással sújthatják. A maszkviselési szabályok megszegéséért ötezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbüntetés jár. Egy üzletet vagy egy személyt egy nap alatt akár többször is megbüntethet a rendőrség. A bírság ellen fellebbezni nem lehet, befizetni pedig 15 napon belül kell.

Zala megyében március óta mostanáig 3169 személy fertőződött meg. Tavasz óta a mai napig összesen 48-an haltak meg a megyében, közülük 23 volt zalaegerszegi lakos. A gyógyultak száma 554 fő, az aktív fertőzöttek száma 2567 fő. A 2567 aktív Zala megyei fertőzött közül 998 fő zalaegerszegi, 1569 fő más települések lakója. Jelenleg tehát Zalaegerszegen összesen 998 igazolt fertőzött van a helyi lakosok között, 50 zalaegerszegi polgártársunk van kórházban, 948-an otthon gyógyulnak. A hatósági házi karanténban lévő zalaegerszegi személyek száma összesen 370 fő.

Néhány fontos információ a koronavírusról:

  • A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.
  • A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.
  • Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. Az elmúlt egy évben a világon már közel 1,3 millióan haltak bele a vírusba.
  • A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.
  • A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.
  • A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 újból elkapható.
  • Jelenleg hatásos ellenszer, megbízható, széles körben és hosszabb ideig tesztelt gyógyszer, illetve oltás nem létezik. Rengeteg helyen folynak kutatások és vannak biztató eredmények, ezekben valamennyien reménykedünk!
  • Amíg nincs hatásos, tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.
  • Vigyázzunk egymásra!

    Zalaegerszeg, 2020. november 12.

    Balaicz Zoltán

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában