Kulturáltabbá vált a közlekedés általuk

2020.11.22. 13:40

Már 120 éve áll az autósok szolgálatában a Magyar Autóklub

Idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját az ország legnagyobb civil szervezete, a Magyar Autóklub.

Arany Gábor

Forrás: Pixabay

Az előd 1900. november 30-án jött létre Budapesten a Royal szállodában 45 tag részvételével, akkor Magyar Automobil Klub néven. Elnöke gróf Szapáry Pál, a választmány tagjai pedig többek között Bánki Donát, Csonka János és Törley József lettek. Jelentősebb elnökei között ott található volt 1906-tól gróf Andrássy Sándor, országgyűlési képviselő, nagybirtokos. A Club 1911-ben felvehette a Királyi Magyar Automobil Club (KMAC) nevet. Később elhagyta a királyi jelzőt. 1960-ban a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára felvette a Magyar Autóklub nevet.

Az évforduló kapcsán Kiss Ambrus, Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Régió elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Autóklub a Látni és látszani programban 2012 óta minden ősszel – idén december 6-ig – ingyen bevizsgálja a szervizpontra behozott autók világítóberendezéseit. Ezt a nyugat-dunántúli régióban 10, Zalában 3 vizsgaponton végzik el. Emellett Zalaegerszegen október 20. óta december 6-ig a rendőr-főkapitányság által szervezett akcióban közösen vesznek részt a járművek ellenőrzésében. A járműveket az autóklub szakemberei helyben megvizsgálják, ha szükséges a szerviz- és vizsgapontokra irányítják.

A Magyar Autóklub tevékenységének fontos eleme a közlekedésbiztonság szolgálata, teszi ezt kedvezményes műszaki javításaival, a meghibásodott járművek mentésével, képzéssel, felvilágosítással, teszteléssel. A cél a balesetmentes közlekedés elősegítése.

Magyarországon a közlekedési balesetek száma ez év első felében 19,8 százalékkal csökkent, míg 9 hónap alatt 15,3 százalékkal csökkent. Zala megyében az első félévben 14,3 százalékkal, a nyugat-dunántúli régióban háromnegyed év alatt 14,4 százalékkal csökkent a balesetek száma. A közlekedési balesetben elhunytak száma szeptember végéig az országban 288 fő volt – 22,százalékkal csökkent. A régióban 39 fő volt – 23,6 százalékkal csökkent. Ez szép teljesítmény, de ebben szerepe van annak is, hogy az első félévben a Covid-19-vírus miatt csökkent a forgalom a közutakon. A balesetben elhunytak aránya – 100 ezer lakosra számítva – országosan 3,24, a nyugat-dunántúli régióban 4,16 fő, ami a 2. legrosszabb mutató. A legkevésbé kedvezőtlen a közép-magyarországi régió, ahol 2,12 ez a mutató. Ez arra is utal, hogy ahol fejlettebb a tömegközlekedés, ott kevesebb a baleset.

Az elnök arról is szólt tájékoztatójában, hogy a 120 éves Magyar Autóklub tömegessé vált autóközlekedés idején betöltötte küldetését az autósok képzésében, a műszaki biztonság kialakításában, a közlekedés kulturáltabbá tételében. Emellett ma is fontos feladatai vannak. Valamikor másfél millió tagot számláltak, ma ez kevesebb 80 ezernél. Az Autóklub-tagok tagdíjukkal hozzájárulnak olyan biztonsági akciók, mint a látni és látszani kampány, vagy a sárga angyal szolgáltatásainak finanszírozásához. A Magyar Autóklub születésnapi akciót hirdetett, ami november 30-ig tart.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában