Koronavírus Zalában

2020.11.26. 14:12

Ennyi táppénzt kapunk, ha a koronavírus miatt nem mehetünk dolgozni

Most, hogy egyre többen fertőződnek meg a közvetlen környezetünkben is a COVID-19 vírussal, sokakat foglalkoztat a kérdés: milyen mértékű táppénzre vagyunk jogosultak, mit jelent majd a büdzsében, ha ne adj' isten, mi, vagy családtagjaink megbetegszenek?

Horváth-Balogh Attila

Forrás: feol.hu

Fotó: Elekes Gergő

Ennek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága készített összefoglalót, melyből kiderül, hogy a COVID-19 vírussal összefüggésben ugyanazon orvos jogosult a keresőképtelen állományba vételre, aki jogosult arra bármely más okból, tehát nemcsak a szakorvos, hanem a háziorvos is. A keresőképtelen időszakra az állampolgár 50 százalékos mértékű táppénzre jogosult, ha a fertőzés kapcsán fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra szorul.

Hatvan százalék a táppénzt mértéke, ha nem kórházi ellátásról van szó – tehát ha állapota nem teszi szükségessé a magasabb szintű terápiát, vagy például ha valaki a fertőzött családtagja miatt kényszerül hatósági karanténba. Ehhez azonban az érintettnek folyamatos biztosítási időszaka alatt legalább 730, biztosításban töltött nappal kell rendelkeznie. Ha ez nincs meg, akkor a táppénz mértéke csak 50 százalék.

Amennyiben a koronavírusos megbetegedés az érintett foglalkozása kapcsán alakul ki – életszerűen ez a fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, mentősök esetében képzelhető el -, 100 százalékos, úgynevezett baleseti táppénz folyósítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában