Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

„Igyekszem a cégemet szeretettel vezetni”

Kozma Zsuzsa Körmenden született, középiskoláit is ott végezte 1972-76 között. Innen a szegedi Élelmiszeripari Főiskola élelmiszertechnológus szakára vezetett az útja. Munkahelye Zalaegerszegre hozta, a Sütő és Édesipari Vállalat gyártmányfejlesztője lett, majd a Kinizsi Pál Szakképző Intézet szaktanáraként adta tovább tudását. Elvégezte a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolát Szombathelyen, így lett kémia szakos tanár, de van kereskedő, boltvezető, valamint felsőfokú marketing menedzser végzettsége is.

Arany Horváth Zsuzsa

Kozma Zsuzsa: Folyamatosan fejlődni kell, mert csak a tudás visz előre bennünket Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

1999 óta a zalaegerszegi Archi Metal Kft. tulajdonosa és vezetője, ehhez a munkához a Széchenyi István Építőipari Szakközépiskolában építésztechnikus, valamint cégvezetői és marketing ismeretek képesítést szerzett.

A sikerhez vezető úton kik segítették?

Köszönet minden embernek, akivel találkoztam életem során, mert mindenkitől tanultam, tapasztaltam, erősebb lettem. Köszönet Zala megyének, hogy a szomszéd Vasból befogadott, és az első munkahelyemnek, a Zala Megyei Sütő és Édesipari Vállalatnak, ahol kezdő mérnökként kibontakoztathattam szárnyaimat. Imádtam a szakmámat és a segítő jó lelkű kollégákat. Az életem szép időszaka volt. A „szamárlétrát” megmászva művezető, minőségellenőr, technológus és végül gyártmányfejlesztő lettem.

Úgy tűnik, nagyon fontos pályáján a folyamatos fejlődés. Honnan az inspiráció?

Egykori igazgatóm mondta: 10 évente munkahelyet kell váltani, hogy megújuljunk. Elég gyorsan eltelt az eső 10 évem, mert ­közben két kislányom is született. Mivel a család volt számomra a fontosabb, elmentem a zalaegerszegi Kinizsi-iskolába szaktanárnak, hogy többet lehessek a lányokkal. Csodálatos évek voltak, mindenki nyugodt volt otthon, a lányok okosak, ügyesek, a szakiskolában meg lelkesen tanítottam a diákokat. Sok szép országos sikerünk volt. Az élet ajándékai voltak számomra azok a tanulók, akikkel találkoztam. Jelenleg két tanítványom itt dolgozik a cégemben.

Kozma Zsuzsa: Folyamatosan fejlődni kell, mert csak a tudás visz előre bennünket
Fotó: Katona Tibor

A családot összetartó nő, anya és a sikeres üzletasszony hogyan fér meg egymás mellett?

Mindig is álmom volt a nagy család, ezért megszületett harmadik kislányunk is. Számomra az igazi egzisztenciát az anyaság adta, úgy alakítottam az életemet, hogy első helyen a gyerekek legyenek. A legkisebb lányom 10 éves volt, amikor elindultam a vállalkozói életben. Erre az időre a gyerekeknek már nincs szükségük a fokozott szülői gondoskodásra, szabadságot, önállóságot kell kapniuk. A tanulás mellett mindhárom lányomnak a sport jelentette a főszerepet az életében. Nálunk a családban mindenki aktívan sportol a mai napig.

A tanulás, az új ismeretek iránti érdeklődés az egész életét betölti?

Szeretek elmélyedni a részletekben, ezért szívesen tanulok akár szakmai, akár a cégvezetést, akár az egészséget érintő ismereteket. De a tudást legjobb továbbadni. Akár ebéd közben, ha a lányok felvetnek egy témát, például, hogy mi a glutén vagy a kovalens kötés, mindjárt tudok egy rögtönzött kémiaórát tartani nekik, vagy a kollégáknak, barátnőknek, ha problémájuk adódik.

Az oktatásban eltöltött 10 év gyorsan eltelt, jött az újabb kihívás, az építőipar.

Ez utóbbit nem én találtam magamnak, a szakma választott ­engem, hiszen már irányítottam a saját építkezésünket, és affinitást is éreztem hozzá. Az építőipar nehéz terület, nagy a konkurenciaharc, a körbetartozás, lelketlen munkavégzés, trükközés, őszintétlenség jellemzi. Egy csípős méhkasból kell épen kikerülnöd mindennap. Olyan nincs, hogy ne kapnál a szúrásokból. Egy bölcs mondás szerint a sikeres vállalkozó abban különbözik a vesztestől, hogy eggyel többször tudott felállni.

Milyen saját törvény, filozófia vezeti?

Számomra a becsület a legfontosabb. Igyekszem a cégemet szeretettel vezetni. Persze ez sérülékeny terület, de a folyamatos tanulás a cégvezetésben is sokat segít. Cégem mottója: Szakértelem, minőség, megbízhatóság. Kollégáim kiváló szakemberek. Környékünkön a legjobb minőségű acéltermékeket forgalmazzuk a trapéz és cserepes lemezek, szelemenek, szendvicspanelok, esőcsatornák és egyéb kiegészítők terén. Kivitelezőbrigádunk a palatetős épületek tetőfelújítására specializálódott, de más épületeket is meg tudunk építeni. Partnereink és megrendelőink elégedettek a termékeinkkel és szolgáltatásainkkal.

Van még megvalósítandó terv a tarsolyában?

Az a bizonyos „tízéves ciklus” 1999-től mára a 20 évet is meghaladta. Nem tervezek új munkahelyet keresni, de folyamatosan fejlődni kell, mert csak a tudás visz előre bennünket. Szeretnénk a lakosságot és partnereinket folyamatosan a legjobb minőségű anyagokkal és szolgáltatásokkal ellátni. Örülök, hogy Zalában megtaláltam a szülőföldemet. Ennek a dimbes-dombos tájnak minden évszakban megcsodálom a szépségét, az itt élő emberek kedvesek, jólelkűek. Igazán boldog vagyok, hogy itt élhetek.

Kozma Zsuzsa

Három leánygyermek édesanyja, Zsuzsanna és Tímea építész-, Kata pedig gépészmérnök. Hobbija a sport, a kertészkedés, szereti a hastáncot, az élethosszig tartó tanulásban hisz, folyamatosan bővíti spirituális tudását, igyekszik segíteni másoknak.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában