Felvetődött, hogy működtesse az állam

2020.11.24. 08:00

Gondokkal küzd az orvosi ügyelet Zalakaroson

A fürdőváros vezetése keresi a lehetőséget a háziorvosi ügyeleti feladatellátás biztonságos működtetésére. Novák Ferenc polgármester több döntéshozó segítségét kérte az ügyben.

Horváth-Balogh Attila

A polgármester elöljáróban elmondta, a probléma, mellyel a fürdőváros és a háziorvosi ügyeleti feladatellátásban érintett környező települések küzdenek, nem egyedi jelenség, ugyanez a helyzet az ország más pontjain is. Az alapvető nehézséget az okozza, hogy az államtól kapott normatíva (42 forint/fő/hó) a háziorvosi ügyelet biztonságos működtetéséhez szükséges összegnek csak az egyharmadát fedi le.

Az ügyelet fenntartása az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatainak egyike.

A zalakarosi kistérség több településének vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy az eddiginél nagyobb hozzájárulást már nem tudnak fizetni. Ez viszont aránytalanul nagy terhet ró Zalakarosra. Felvetődött külső szolgáltató bevonása is, de annak pénzügyi terhét sem tudják vállalni az önkormányzatok.

Novák Ferenc jelezte: keresik a megoldást a rendszer zökkenőmentes működtetésére, többek között a településeken tevékenykedő valamennyi háziorvos bevonásával (eddig csak kevés orvos vett részt az ügyeleti ellátásban), óradíjemeléssel. Az államtól pedig az ügyeleti ellátáshoz nyújtott normatíva megemelését kérik.

A polgármester hozzátette: az egyik lehetséges alternatíva az lenne, ha az állam átvenné a háziorvosi ügyeletek működtetését mindenhol az országban – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés hozott is már ilyen felterjesztést, kérve az államtól az átvételt. Hasonló konstrukció érdekében Novák Ferenc levélben fordult a térség országgyűlési képviselőjéhez és a megyegyűlés elnökéhez.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában