Pályázatból, önerőből

2020.11.16. 07:00

Fitneszpark, ravatalozófelújítás és hegyiút-karbantartás Alsórajkon

Az elmúlt időszak is mozgalmasan telt a dél-zalai községben. Pályázati támogatásból és önerőből is több kor­szerűsítés valósult meg a településen.

Szabó Zsófia

MelletNeuhold- Marton Nóra, Alsórajk polgármestere

A részletekről Neuhold-Marton Nóra, Alsórajk polgármestere adott tájékoztatást. Jelezte: a korszerűsítések terén egy­aránt figyelnek a lakók komfortérzetének javítására és a település arculatának szépítésére. Kisebb-nagyobb fejlesztések valósultak meg a község több pontján. Az önkormányzat épülete mögött akadálymentesített, szabadtéri fitneszpark épült a Magyar Falu Program ötmillió forintos támogatásából, amelyre még a község korábbi vezetése pályázott. Öt játékelem, köztük szteppad, húzódzkodó, hasizomprés segíti a mozgást. A járványhelyzet okán bevezetett szigorítások miatt azonban egyelőre csak egyénileg használható sportolásra a létesítmény. A falu hamarosan tovább korszerűsíti a fitnesz­parkot. Szabadtéri padot és hulladékgyűjtő edényt is elhelyeznek a parkban.

A közelmúltban a ravatalozót is renoválták a településen Fotók: Szabó Zsófia

– Nem csak a közösségépítésre figyelünk – folytatta Neuhold-Marton Nóra. – Arra is, hogy elhunyt szeretteink méltó körülmények közt nyugodhassanak. Ennek érdekében a ravatalozó épületét is renováltattuk, mivel az idő nyomot hagyott rajta. Sok évvel ezelőtt, 3,6 millió forint uniós és kormányzati támogatásból, valamint 1,5 millió forint saját költségből a ravatalozó több pontját felújíttattuk. Többek közt új tető épült, fedett, külső előtér, új lépcső- és térkőburkolat, illetve villanyszerelési munkák és a kerítés felújítása is megtörtént. Azonban az eltelt esztendők során az időjárás viszontagságai az épületen is meglátszottak. Mállott a vakolat, illetve az épület faszerkezete is rongálódott. Mindent helyrehozattunk szakemberrel. A beruházást a költségvetésünk egy részének átcsoportosításával, illetve egy önzetlen felajánlásnak köszönhetően valósíthattuk meg – fogalmazott Neuhold-Marton Nóra.

MelletNeuhold-Marton Nóra, Alsórajk polgármestere

A polgármester jelezte azt is: olyan más korszerűsítések is megvalósultak Alsórajkon, amelyek nem frekventált helyen vannak, de sok ember számára nagyon fontosak. A hegyre vezető úton és a falu belső részén gyakran okozott problémát a lezúduló csapadék. Ezért a hegyi útszakasz problémás részét munkagéppel kiárkoltatták, illetve nagy mennyiségű kaviccsal is feltöltötték az út egy részét. A kiszedett földet szintén hasznosítják. A korábban megtisztított patak medrét magasították meg vele a község belterületén. Mindezeket ugyancsak saját erőből.

Alsórajk polgármestere elmondta: habár a lehetőségeik – több községhez hasonlóan – a járvány miatt korlátozottak, mégis, erejükből telhetően igyekeznek a továbbiakban is a fejlődés útján tartani a te­lepülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában