nem tudott elrepülni

2020.11.05. 12:52

Súlyosan sérült egerészölyvet próbáltak megmenteni Eszteregnyén

A súlyosan sérült egerészölyv minden erejét összeszedve széttárta szárnyait, megpróbált erőt mutatni a körülötte állóknak – félt, pedig azok csak segíteni akartak rajta.

Horváth-Balogh Attila

Lökkős Andor a sérült egerészölyvvel Fotó: Horváth-Balogh

Egyik délután emberek, egy kisebb csoportba verődve álltak körül valamit Eszteregnye főutcáján, a polgármesteri hivatal közelében és a közeledő autósoknak már messziről integettek, hogy lassítsanak. Közelebb érve kiderült, hogy egy sérült ragadozómadár volt az oka a csoportosulásnak.

Lökkős Andor a sérült egerészölyvvel Fotó: Horváth-Balogh

A kifejlett egerészölyv – mint azt a kiérkező szakember megállapította, mert az állatot többen sasnak vélték – nem tudott elrepülni, láthatóan friss súlyos sérülései voltak, hiányzott az egyik szeme és törött volt a szárnya. Az őt körülvevők igyekeztek közel kerülni hozzá, hogy lehozzák az úttestről, mert attól tartottak, hogy egy autó elgázolja. Természetesen, a madár védekezett, próbált csípni, megijedt, hogy az emberek bántani akarják. Végül egy ügyes férfi megkapta a szárnyát és lehúzta a járdára. Valaki a faluból felhívta Darázsi Zsoltot, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei titkárát, aki értesítette a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékesét. Hamarosan a helyszínre érkezett Lökkős Andor természetvédelmi őr, aki miután megvizsgálta az állatot, azt mondta, valószínűleg mégis átment már rajta egy autó és a szárnyán behegedt, régi sérülések is láthatók.

Sajnos, mint megtudtuk, a mentőakció végül nem zárult sikerrel, a madár még az ellátási helyre szállítás közben elpusztult. Az egerészölyv egyébként védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában