zajlik a munka

2020.11.24. 13:00

Bokrétaünnep az épülő Nagykanizsai Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnoknál – frissítve

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Modern Városok Program keretein belül megvalósuló multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok fejlesztése. Elkészült a létesítmény tartószerkezete, falai elérték a legnagyobb, 18 méteres magasságot. Ehhez kapcsolódóan kedden bokréta ünnepet tartottak.

Benedek Bálint

A bokrétát jelképező fenyőfánál az ünnepség résztvevői, balról: Bizzer András alpolgármester, Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, Diós András, a ZÁÉV projektfőmérnöke, Balogh László polgármester és dr. Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A város, a térség vezetői, köztük Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint a kivitelező, ZÁÉV Építőipari Zrt. munkatársai vettek részt a szűk körben megrendezett sajtóeseményen. Balogh László polgármester köszöntőjében elmondta: az épület tartószerkezetének elkészültekor tartott bokréta ünnepség német munkások által honosodott meg hazánkban. A középkorból származó szokás jogi szerepet is játszott, hisz' egyfajta teljesítési igazolásként működött, mely a fizikai munkásokat és kivitelezőket ünnepelte meg. Közülük helyezte fel valamelyik vezető ács a koszorút az épület legmagasabb pontjára. Amikor ezt az ünnepet megrendezi egy kivitelező, akkor saját szakmáját és hagyományait ünnepli meg a projekt mellett.

A bokrétát jelképező fenyőfánál az ünnepség résztvevői, balról: Bizzer András alpolgármester, Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, Diós András, a ZÁÉV projektfőmérnöke, Balogh László polgármester és dr. Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- A bokréta ünnep azt mutatja, hogy újabb nagy lépést tettünk a végső megvalósulás felé és a jövő év végére teljes pompájában tündökölhet – folytatta a városvezető. – A Kanizsa Aréna elnevezéssel a többség egyetért, ezért reméljük a jövőben akár nevezhetjük is így ezt a létesítményt.

Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter államtitkár megnyitójában kiemelte: a csarnok elkészültével a kanizsaiak és a környék lakóinak évtizedes vágya teljesülhet. A Modern Városok Programjának egyik jelentős pontja volt az aréna megépítése. Sokak kétkedtek a megvalósulásában, de elindult és most itt félidőben nem csak az örömnek van helye, hanem a felelősség kinyilvánításának is.

Igazi 21. századi épület lesz
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Ez a csarnok, csodálatos 21. századi épület lesz nemcsak kinézetében, hanem műszaki tartalmát tekintve is – fogalmazott az államtitkár. – Azt a felelősséget szeretném még a város többségi döntéshozóinak a figyelmébe ajánlani, hogy ez a csarnok nemcsak ajándék, hanem működtetni kell. A pandémia elmúlásával sportesemények költözzenek a falak közé sok nézővel. Miután multifunkcionális, ezért rendezvények, koncertek és vásárok színhelye is lehet. Ehhez egy jól működő szervezetet is fel kell állítani, melynek aztán a fenntartáshoz szükséges forrásokat is elő kell teremtenie. Az előző, Dénes Sándor polgármester vezette testület kidolgozott egy ilyet, sajnos az elmúlt egy évben a közgyűlési többség ezt nem vette figyelembe. A csarnokot a jövő év végén átadják, s onnantól kezdve a működtetés költségei már a város feladata és felelőssége lesz.

 

Majd Dormán József, a Záév Építőipari Zrt. vezérigazgatója lépett a mikrofonhoz, aki részletesen beszélt a kivitelezéshez eddig felhasznált anyagok mennyiségéről, s arról, hogy a csarnok legmagasabb pontja 18 méter. Hozzátette: a munkákat december 19-én kezdték meg, a bokréta ünnep idején 30 százalékos készültségnél járnak.

Ezután a résztvevők a bokrétát szimbolizáló fenyőfára szalagokat kötöttek, melyet aztán egy daru emelt fel a csarnok legmagasabb pontjára.

Előzmény:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/brutalis-teherbirasu-daruval-emeltek-be-video-4593772/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-javaban-zajlik-a-nagykanizsai-sportcsarnok-epitese-3914928/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában