Fókuszban a szakképzés

2020.11.06. 07:00

Az átalakuló rendszerről kaptak tájékoztatást a duális képzők Zalaegerszegen

Az idei évtől átalakult a szakképzési rendszer, a duális képzés új jogszabályi környezetet kapott. Az új információkról és lehetőségekről a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozói fórum keretében tájékoztatott.

Jóna István

Dr. Klész Tibor a duális gyakorlati képzés szerepéről és lehetőségeiről beszélt előadásában

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Fókuszban a szakképzés címmel, konzultációval egybekötött tájékoztató előadásra várta és hívta a kamara azokat a vállalkozásokat, amelyek duális képzőhelyként, duális partnerként működtek eddig, illetve amelyek szeretnének csatlakozni ehhez a képzéshez.

– Új szakképzési törvény és új végrehajtási rendelet született. Szinte mindenki számára új a rendszer, amely új lehetőségeket nyújt a vállalkozásoknak, a képzőknek. Ezekről a változásokról a rendszer bemutatásával folyamatosan szeretnénk tájékoztatni a cégeket – mondta elöljáróban Bangó-Rodek Viktória szakképzési csoportvezető.

Dr. Klész Tibor a duális gyakorlati képzés szerepéről és lehetőségeiről beszélt előadásában
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az átalakuló szakképzési rendszerről dr. Klész Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gyakorlati képzési osztályának vezetője tartott előadást.

– Az új szabályozás egyik központi eleme a szakképzési munkaszerződés. Az átállási folyamat négy-öt év alatt zajlik majd le – fogalmazott az osztályvezető.

Megmarad a szoros együttműködés a szakképző iskolákkal, a képzőknek velük egyeztetve kell a képzési programot elkészíteniük. Újdonság, hogy a duális képzők a szakmai elméleti oktatást is felvállalhatják. Új szemlélet is megjelent: a tanulási eredmény alapú képzés (TEA), amelynek célja, hogy a tanuló azt a végső tudást érje el, amelyre később a munkaerőpiacon szüksége lesz. A duális szakképzés finanszírozási rendszere megmarad, de részben át is alakul. Megjelenik a képzésben a sikerdíj a képzőknek, s szakképzési munkaszerződést csak a szakmai oktatásban lehet kötni szakmára.

Kárpát Kinga, az MKIK gyakorlati képzési osztályának duális képzési koordinátora arról beszélt: az új képzési program új feladatok elé állítja a képzőket. Új kihívás a kötelező képzési program elkészítése, a képzésben részt vevő személy értékelő és minősítő rendszerének kidolgozása, valamint az oktatás minőségbiztosítása is. Az új rendszer nagyobb tudatosságot igényel a duális képzőktől.

Zárásként dr. Kovács Miklós, a Gépészet ÁKT elnöke az ágazati készségtanácsok szerepéről, tevékenységéről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában