Koronavírus Zalában

2020.11.17. 07:00

A zalai polgárőrök veszélyhelyzeti üzemmódba kapcsoltak

Tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámában dicséretesen helytálltak a zalai polgárőrök. Az egyesületek pedig a nyári szünetben is készültek, hogy ha kell, újra csatasorba állhassanak.

Fincza Zsuzsa

A Rendért két nappali járőrpárosa: elöl Sándor Dénesné és Fatér Gábor, mögöttük Bogár Tibor és Sándor Dénes. Vigyázniuk kell a saját egészségükre is

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

A Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) főhadiszállásán ottjártunkkor kartondobozokban sok ezer szájmaszk, gumikesztyű és kézfertőtlenítő halmozódott, a védőfelszerelések innen majd a járásokhoz kerülnek. – Közel 4 ezer fős tagságunkra, miként tavasszal, most is számíthatnak a zalaiak – szögezte le Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke. – Rendkívüli helyzetben civil szervezetünk egyik kiemelt feladata az idősek és rászorulók segítése. Régóta működik a komplex idősvédelmi programunk: minden egyesület felmérte, hogy működési területén ki és miben szorul támogatásra. A bevásárlás, gyógyszerkiváltás, tüzelőaprítás és -behordás, hólapátolás szerepel a feladatok közt, melyekre most ráépül a veszélyhelyzeti ellátás. Az időseknek tehát nem idegenek segítségét kell kérniük, a már jól ismert polgárőrök gondoskodnak róluk. A kisebb településeken mindez zökkenőmentesen megy. Például a megyeszékhelyen a beérkezett igények szerint látjuk el a feladatokat, a tavasszal működött városi segítő programot újítjuk most fel. A polgárőrség garanciát jelent a megbízhatóságra.

A megyei szövetség székhelyén a védőfelszereléseket szortírozza Vargáné Magyar Szabina ügyintéző, Horváth Róbert elnök és Majorné Németh Gabriella irodavezető Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az egyesületekhez a lakosságtól már szeptembertől érkeznek kérések. Járványveszélyben segíteni felelősségteljes feladat: a polgárőröknek védeniük kell a saját egészségüket, és vigyázni azokra is, akiket segítenek. Védőfelszereléseket az önkormányzatok is juttatnak az egyesületeknek az általuk kért munkához.

– A rendkívüli helyzetben kiemelt megbízatásunk az alapfeladatunkat képező közterületi szolgálat fokozása – folytatta a megyei szövetség elnöke. – Az a központi kérés az ország polgárőreihez, hogy a kijárási tilalom idején, este nyolc óra után minél nagyobb számban legyenek kinn az utcákon és segítsék a rendőrség munkáját: ellenőrizve a kijárási tilalom és az egyéb szabályok betartását, illetve jelenlétükkel elriasztva a rosszban sántikálókat.

A Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület járőreit már a kijárási tilalom első hajnala is szolgálatban találta, azóta pedig éjszakánként emelt létszámban róják a város utcáit, miközben a nappali járőrözést sem csökkentik. Újra beindult a már említett „Segít a város” akció (tavasszal 60 emberről gondoskodtak), mellyel kapcsolatban Sándor Dénes, az egyesület elnöke megjegyezte: szeretnék, ha egyszerűsödne az ezzel kapcsolatos adminisztráció, nemcsak az írnivaló, hanem a fertőzésveszélyt hordozó személyi érintkezések csökkentése érdekében is.

Zalaegerszegi járás

Donáczy Dezsőt, zalaegerszegi járási koordinátort, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület elnökét járőrtársával, Fodor Sándor Zsolttal az Interspar parkolójában, amolyan délutáni-esti vegyes szolgálat közben értük el. A megyeszékhelyen a bevásárlóközpontok parkolóiban kötelező a maszkhasználat, és ezzel együtt a járművek biztonságát is ellenőrzik. A 36 fős egyesület tagjai közül 30-an havi átlagban 36 óra szolgálatot adnak, és az idősek támogatása náluk a nyáron sem állt le, Donáczy Dezsőnek például 3 állandó idős, beteg istápoltja van.

Nagykanizsai járás

Magyar Zsolt, a nagykanizsai járás koordinátora mind a hozzá tartozó a 28 egyesületről határozottan állítja: felkészülten fogadták az újabb veszélyhelyzetet. Kacorlakon például, ahol az Magyar Zsolt az elnök veszélyhelyzeten kívül is segítenek a rászorulóknak. A Nagykanizsai „Muskátli” Polgárőr Egyesület 19 tagja öt kivétellel betöltötte már a 65. életévét, őket Kovács Balázs egyesületi elnök a járványveszélyben nem kötelezi járőrszolgálatra, de néhányan könnyebb feladatokat vállalnak. A Mindenki sportpályája, a régi téglagyár környékén 5 utca és a Katonarét tartozik hozzájuk, mindenkit személyesen ismernek, területükön 8-10 olyan ház van, ahol segítségre szorulók élnek, hozzájuk gyakran bekopogtatnak. A Nagykanizsa Förhénci Polgárőr Egyesület speciális, külterületen ténykedő „hegyi” csapat. Az öregförhénci és újförhénci hegyháton állandó jelleggel 37, zömmel fiatal család lakik, őket a polgárőrök szájmaszkokkal, fertőtlenítő szerrel látták el. A kijárási tilalom idejére – teszi hozzá Böröcz Tibor egyesületi elnök – újratervezték és bővítették az éjszakai járőrszolgálatot. Szabó Zsolt, a hahóti polgárőr elnök azt tartja fontosnak kiemelni, hogy veszélyhelyzetben a fokozott járőrszolgálat során a szokásosnál is nagyobb gondot fordítanak a külterületeken élők biztonságára.

A Rendért két nappali járőrpárosa: elöl Sándor Dénesné és Fatér Gábor, mögöttük Bogár Tibor és Sándor Dénes. Vigyázniuk kell a saját egészségükre is Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Keszthely járás

Urbán Zoltán, Keszthely járás koordinátora, az Alsópáhoki PE elnöke szerint fontos, hogy minden falusi egyesület elég védőfelszerelést kapjon, hiszen sehol sem húzzák ki magukat a megnövekedett feladatok ellátásából. Az alsópáhokiak látják el a polgáros feladatokat Hévíz városában is, szoros együttműködésben az önkormányzattal és a rendőrőrssel.

Balatonmagyaródi Polgárőr Egyesület

A Balatonmagyaródi Polgárőr Egyesület alapesetben is három idős emberről gondoskodik, igény szerint. Gátvölgyi József elnök elárulja: a napokban a településen kívül, a Kányavári-szigeten és Kis-Balatonon is fokozták a szolgálatot. Pacsa kisvárosban a polgárőrök minden este és éjszaka járőröznek, és a tavasszal kitűnően bevált „triumvirátus” mozgalom keretében Drózd Péter alezredes, őrsparancsnok, Kelemen Tamás polgármester és Bóbics Zoltán polgárőr elnök közösen is ellenőrzi a szabályok betartását és határozza meg a teendőket.

Söjtör

Török Iván söjtöri elnök tájékoztatása szerint a helyi polgárőrök eddig is hetente 4-5 éjszakai utcai járőrszolgálatot vállaltak, és nemcsak a faluban, hanem a hozzá tartozó, zömmel idősek lakta Szénásvölgyön, valamint Baráti-, és Kispusztán is dolgoznak. A faluban jól működő TÁMASZ szolgálatnak hála a rászorulók ellátásában kevés a feladatuk, de segítenek, ha kérik. A hétvégén például egy 92 éves asszony portáján a villanyvezetékig nyújtózkodó aranyeső, és a háztetőt molesztáló diófa ágait regulázták meg.

Gutorfölde Polgárőr Egyesület

A Gutorfölde Polgárőr Egyesület 17 tagja hatalmas területet lát el: ők Szentpéterfölde, Rádiháza, Csertalakos és Náprádfa utcáin is járőröznek. Sajnos szolgálati járművük nincs, saját autójukat használják. Leginkább erősítésre lenne szükségük, Czigány Ferenc elnök reméli, sikerül új tagokkal, fiatalokkal is gyarapítani a létszámot.

Lenti járás

Rózsa Sándorné lenti járási koordinátortól megtudjuk: az idősellátásban a területhez tartozó 10 egyesület közül a két lenti városi, a letenyei, a zajki és a borsfai egyesületekre hárulnak konkrét feladatok. De a többi településen is együtt dolgoznak az önkormányzatokkal, és ha kérik, segítenek. A Lenti Polgárőr Egyesület folyamatosan tizenöt idős embert lát el. Példaértékű a kapcsolatuk a rendőrséggel is, ahonnan gyakran külön is kérik a segítségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában