Elismerés

2020.11.17. 14:00

A lenti kosárfonó népi iparművész, Dulics Margit Király Zsiga-díjat kapott

Újabb kitüntetést, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által alapított Király Zsiga-díja kapta meg Dulics Margit kosárfonó népi iparművész.

Korosa Titanilla

Dulics Margit a műhelyében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy elnyertem ezt az elismerést – mondta Dulics Margit. – Király Zsiga a 19. század első felében Zalában is tevékenykedő juhász és a dunántúli pásztorművészet egyik legkiemelkedőbb mestere volt. Úgy gondolom, minden kézművesnek, alkotónak nagy álma válik valóra, ha ezt a díjat megkapja, én is nagyra értékelem.

Dulics Margit a műhelyében
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Hozzátette: eredetileg a Mesterségek Ünnepén lett volna az átadó, de a vírus miatt ez elmaradt és online küldöttgyűlésen, virtuálisan adták át az idei díjakat. Dulics Margit már több mint 50 éve fonja a kosarakat, az utóbbi években pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektet a mesterség oktatására, tudása továbbadására.

– Nem szabad, hogy kihaljon ez a mesterség – hangsúlyozta. – Több településen, itthon és Szlovéniában is tartottam tanfolyamokat, sokan kitanulták ezeken a kosárfonást és űzik a mesterséget, ha csak hobbi szintén is. Most a járvány miatt leálltak ezek a körök, aggodalmam, hogy nehéz lesz újraindítani, de reméljük, tudjuk folytatni a tanítást.

Lentinek immár két Király Zsiga-díjasa is van, hiszen tavaly Hácskó Imréné hetési szőttes készítőnek ítélték oda az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában