Koronavírus Zalában

2020.11.11. 10:56

A lakók tömeges tesztelésébe kezdtek Surdon

Saját költségvetésből koronavírus teszteket vásárolt a dél-zalai település. A falu lakóit tesztelik majd, önkéntességi alapokon, kétfajta gyorsteszttel.

Szabó Zsófia

Kanász János polgármester a falu egyik lakójának, Németh Zoltánnénak tesztet ad át

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A vírus miatt elmaradt kulturális rendezvényekre szánt keretet hasznos dolgokra fordítják a „fenyőzésről” is országosan ismert községben. Kanász János polgármester elmondta: szórakoztató programokat már jó ideje nem tarthatnak a községben ők sem a járvány miatt. Emiatt is döntött, saját hatáskörében úgy, hogy a lakók életszínvonalához, egészségi állapotának megóvásához valamilyen úton-módon hozzájáruljon a faluvezetés.

Kanász János polgármester a falu egyik lakójának, Németh Zoltánnénak tesztet ad át
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

-Kétfajta tesztet vásároltunk. Olyanokat, amelyek vérből, valamint garatváladékból is kimutatják a koronavírust. Míg utóbbi a jelen egészségi állapotról, azaz arról, fennáll-e a tesztelés pillanatában a fertőzöttség, ad közelképet. Az előbbi pedig azt mutatja ki, átesett-e már valaki a víruson, vagy nem – jelezte Kanász János. – A falu költségvetéséből, első körben, 600 ezer forintért vásároltunk teszteket, amely 110 ember tesztelésére elég. Először a 65 év feletti lakók, valamint a többi veszélyeztetett csoport, köztük hivatali dolgozók vagy a szociális szférában tevékenykedők tesztelhetik magukat. Amennyiben pedig a továbbiakban igény lesz rá a többi helybéli részéről, kiterjesztjük a tesztelés lehetőségét a családokra, fiatalokra: mind a 620 emberre, aki a községünkben él. Természetesen, a megfelelő szakemberekkel, köztük orvossal történt konzultáció után vásároltuk meg a gyorsteszteket. Tudjuk, hogy ezek a típusú tesztek „”tévedhetnek„, ám nagyobb részt mégis pontos eredményt adnak – mondta Surd polgármestere. Kiemelte azt is: nem kötelező, hanem önkéntes alapon zajlik a lakók tesztelése. A tesztet mindenki saját maga, az otthonában elvégezheti, ám aki nem boldogul vele, annak szintén helyi, egészségügyi-szociális szférában dolgozó surdiak segítenek. A teszteléssel nem a pánikkeltés a céljuk, azaz, hogy ”megrémisszen„ bárkit az, ha pozitív lett a tesztje. A saját egészségi állapotukról szeretnének tükröt adni az embereknek, akik maguk választhatják ki, melyik fajta tesztet igénylik. Jelenleg koronavírussal küzdő beteg nincs a községben. Korábban viszont hat ember volt fertőzés miatt házi karanténban.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A helybéliek pozitívan fogadták a tesztelés lehetőségét, amely kistelepülések tekintetében (is) egyedülálló az országban. Az egyik lakó, a 65 éves, nyugdíjas Németh Zoltánné hálás, hogy nem a saját pénzéből kell tesztet vásárolnia.

-Annak is nagyon örülök, hogy olyan faluban élek, ahol törődnek az emberekkel. Hálásak vagyunk a polgármester úrnak, hogy támogat, segít bennünket így is. A tesztet magam is el tudom végezni a leírás alapján. Kíváncsi vagyok az eredményére, hogy voltam-e már beteg vagy jelenleg az vagyok-e, noha nincs tünetem – mondta Németh Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában