A felgyülemlett hordalékot és az iszapot is partra emelik a gépek

2020.11.23. 07:00

A korpavári közúti híd és a felsőrajki vasúti híd között is tisztítják a Principálist

A korpavári közúti híd és a felsőrajki vasúti híd közötti csaknem 20 kilométeres szakaszon is tisztítják a Principális-csatornát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

Benedek Bálint

Borda Kálmán a Principális-csatorna alsórajki szakaszánál. A medertisztítás közben a növényekkel együtt a hordalékokat is a partra emelik

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagykanizsán a Vár utcai hídtól délre az igazgatóság munkagépe a Principális-csatornán dolgozik. Egyik olvasónk, Borda Kálmán ekkor jelezte, hogy Alsórajk térségében is tisztítják a medret. A tőzegbányászattal foglalkozó vállalkozó örül a munkálatoknak, hiszen a július végén lezúduló extrém mennyiségű eső ellehetetlenítette a további bányászatot, valamint az állattartókat is nehéz helyzetbe hozta.

Borda Kálmán a Principális-csatorna alsórajki szakaszánál. A medertisztítás közben a növényekkel együtt a hordalékokat is a partra emelik Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az esőzés után a csatorna vízszintje ezen a szakaszon is jelentősen megemelkedett, kilépett a medréből és elárasztotta a területeket – fogalmazott a vállalkozó. – Ennek oka az is, hogy az árkok, melyek a környező településekről szállítanák a csapadékot, a víz elvezetésére alkalmatlanok. Az amúgy is lassú folyású Principális-csatornában további gondot okoznak a hódok. Azzal, hogy az állatok várat építenek, felduzzasztják a vizet, mely bizonyos szakaszokon szinte megáll, így a növények hamarabb elszaporodnak benne.

Borda Kálmán úgy tudja, a megyei közgyűlés és az országos vízügyi igazgatóság összefogásában indulhatott el a medertisztítás. Hozzátette: a növényekkel együtt a felgyülemlett hordalékot és a felesleges iszapot is kiemelik a partra, ami segíti a víz szabad áramlását. Utoljára ilyen munkát 2015-ben végeztek, azelőtt pedig az 1960-as években. Ám úgy gondolja, a folyamatos állagmegóváshoz kétévente szükség lenne a munkára.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójából kiderült: a július 25-én a térségben tapasztalt árvizeket a 17 óra alatt lehullott közel 140 milliméter csapadék okozta, ami a sokéves átlag kétszerese. A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Principális-csatorna vízgyűjtőjén árhullámok indultak el, melyre azonnal reagáltak. A kivitelezési munkák jelenleg is zajlanak, Nagykanizsa Bajcsy-Zsilinszky utcai híd és a Bajcsa vasúti megállónál levő híd közötti, közel 10 kilométeres, valamint a Korpavári közúti híd és a Felsőrajki vasúti híd közötti csaknem 20 kilométeres szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában