frissen préselt musttal, kemencében sült pecsenyével és kaláccsal

2020.10.03. 14:00

Szüret a Besenyői Baráti Körben

Közösségi házuk udvarán szürettel, frissen préselt musttal, kemencében sült pecsenyével és kaláccsal köszöntötték az őszt a minap a Besenyői Baráti Kör tagjai.

Fincza Zsuzsa

A szüreti lakomához kemencében sütötték a húst Fotó: Fincza Zsuzsa

– Áldjuk az eszét Császár Gábornak, aki 11 évvel ezelőtt szőlőt telepíttetett a közösségi házunk kertjének kerítése mellé. Nem baj, sőt jó, hogy „csak” nohát, hivatalos nevén noah-t, hiszen a direkt termő szőlőfajta nem igényel permetezést, különösebb pátyolgatást, ami kevés munka év közben van vele, azt a „fiúk” játszva elvégzik. Ilyenkor már árgus szemmel figyeljük, mikor jön el a szüret ideje, nehogy lepotyogjanak a szőlőszemek vagy megelőzzenek bennünket az éhenkórász madarak – magyarázza Semetkéné Szipőcs Erika, a társaság vezetőségének tagja, hozzátéve, hogy most különösen jól jött a lehetőség, hiszen elmaradtak a megszokott nagy rendezvények, fesztiválok, zárt helyen ők sem tennék kockára maguk és egymás egészségét, de a friss levegőn élvezhetik egymás társaságát.

A szüreti lakomához kemencében sütötték a húst Fotó: Fincza Zsuzsa

Az asszonyok rétesek és kalácsok készítésében remekeltek, a férfiak nagy tepsiben sütötték a húst, s nem kellett a gázsütőben elaprózniuk a munkát, hiszen anno építettek maguknak egy kemencét is, amiben egyszerre megsült a csapatnak szükséges mennyiség.

Az édesebb „sárga” noah-t szedés után azonnal ki is préselték, a vitaminban dúskáló mustot frissen üdítő italként elfogyasztották. A többiből nem bort készítenek – egyes felkent borfenomének szerint a leggyengébb minőségű, labruska (róka) mellékízű nedű lenne belőle, ráadásul a bogyók magas pektintartalma a borban erjedése során májat károsító metilalkohol alakulhat ki. A Besenyői Baráti Kört azonban ez a mérgezésveszély nem fenyegeti, ők a szőlőjükből ugyanis pálinkát főznek. Maga a gyümölcs pedig még a finnyás ízlésű borászok szerint is remek „csemegeszőlő”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában