kérdések, felvetések, javaslatok

2020.10.01. 07:00

Magánterületekről és közterületekről is szó esett a csörnyeföldi közmeghallgatáson

Gyakorlatilag csak a köz- és magánterületek állapotával kapcsolatosan hangzottak el kérdések, felvetések, javaslatok a dél-zalai településen minap megtartott közmeghallgatáson. Ezek egyikének, a Liget utcai fák kivágásának elébe is ment a község polgármestere, Hóbor-Sztrahia Krisztina, aki magára vállalta a döntés terhét.

Gyuricza Ferenc

Külső szemlélő számára úgy tűnik, indulatokat, de legalábbis véleménykülönbségeket válthatott ki a hatalmasra nőtt nyárfák és lucfenyők kivágása, erre a polgármester expozéja mellett a közösségi médiafelületeken megjelent bejegyzések is utaltak. Hóbor-Sztrahia Krisztina viszont jelezte: az utcának egyéni arculatot adó fák helyére az országfásítási programban keskenylevelű kőriseket telepítenek, s ezek reményeik szerint kevesebb bosszúságot okoznak majd az ott élőknek. Véleményéhez kapott is támogatást, az egyik érintett lakó köszönetét fejezte ki a fenyők eltávolítása miatt. A Liget utcával kapcsolatban egy másik hozzászólás is elhangzott, egy helybeli lakos ugyanis a gondozatlan ingatlanon élő kígyók, patkányok miatt emelte fel a szavát. Mint kiderült, 25 elhanyagolt ingatlan van a faluban, ezek tulajdonosai folyamatosan kapnak felszólításokat, ám ez idáig szerény sikert könyvelhetett el az önkormányzat.

A porták előtti területek tisztán tartása is szóba került, volt, aki azt kérte az önkormányzattól, segítsék azzal az időskorúakat, hogy átvállalják ezt a feladatot, mások szerint vannak olyan családok, akiknek háza előtt nem az önkormányzat feladata lenne a fűnyírás, ráadásul azzal lekötik az önkormányzati kapacitásokat is. A gordiuszi csomó átvágását egy fiatalember felajánlása jelentette, aki vállalta, hogy önszorgalomból besegít egy idősebb falubelijének, s ugyanerre biztatott másokat is.

A közmeghallgatást lakossági fórummal is egybekötötte az önkormányzat, melynek célja a települési falugondnoki állásra kiírt pályázat elbírálásának elősegítése volt. Hóbor-Sztrahia Krisztina elmondta, az előző falugondnok, Cseresnyés Gyula nyugállományba vonulása miatt megüresedő állásra öten jelentkeztek, közülük hárman éltek a lehetőséggel, hogy bemutatkozzanak a település lakóközössége előtt. Meghallgatásukat követően a jelenlévők titkos szavazással tehettek javaslatot az általuk támogatott személyre, véleményüket a képviselő-testület figyelembe fogja venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában