Október 15. a kézmosás világnapja

2020.10.14. 11:10

Le az ékszert, ha kezet mosunk!

Október 15. a kézmosás világnapja. A koronavírus-járvány miatt ebben az évben különös jelentősége van.

Szabó Judit

A kezdeményezést 2008-ban indította útjára több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF is, melynek magyar bizottsága 2009-ben szervezett először programot hazánkban a világnap alkalmából. A cél felhívni a figyelmet a szappanos kézmosás fontosságára, mert enélkül a fertőzések, amelyek akár hasmenést vagy tüdőgyulladást okozhatnak, évente 3,5 millió gyermek életét követelik a világon, írja az internetes lexikon.

Az alapos kézmosással a légúti megbetegedések száma is csökkenthető, s talán nem is kell mondani, hogy a koronavírus-fertőzéseké is.

Fontos tudni, hogy meleg, szappanos vízzel kell kezet mosni. A folyékony szappan a legjobb, mert a szilárd szappanon rajt maradhatnak az előző használó vírusai, baktériumai.

A Semmelweis Egyetem ajánlása szerint a járványügyi helyzetben 40-60 másodpercig tartson a művelet, s előtte le kell venni a gyűrűt, a karkötőt, mert az ékszerek alatt is sok szennyeződés bújhat meg. A tenyereket, a kézfejet, a hüvelykujjat, a többi ujjat, az ujjközöket, az ujjvégeket és körmöket lépésről lépésre mossuk meg, és ne maradjon ki a csukló sem. Végül alaposan szárítsuk meg a kezünket. Ehhez a legjobb a papírtörlő, s a vízcsapot is annak segítségével zárjuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában