hagyományok

2020.10.26. 12:00

Kukoricát fosztottak, káposztát gyalultak Murakeresztúron

A kukoricafosztás és a káposztagyalulás hagyományát elevenítették fel nemrégiben a művelődési házban.

Szabó Zsófia

Vidám hangulatban telt a kukoricafosztás Fotó: ZH

Fotó: Picasa

A település életében nemes tradíció a néphagyományok ápolása, ilyen többek között a böllérfesztivál vagy éppen a szüreti piknik elnevezésű gasztronómiai-kulturális program. Ennek részeként indították el a településen a helyi népszokások bemutatását, fotókon való megörökítését a művelődési ház szervezésében.

– Régen a szomszédok, rokonok kalákában szedték le a csumás kukoricatőt a szárról – mesélte Kovácsné Deák Erzsébet művelődésszervező, a program egyik ötletgazdája. – Szekérre dobták, majd hazaszállították, ezután pedig közösen beszélgetve, olykor viccelődve, énekelve, fosztották meg a csumától a kukoricát. Csumázás közben jól elkülönítették a kukoricát a csumától, még a haj sem maradhatott a kukoricán. A gyerekek segítettek, ahogy tudtak, vagy épp a csumával játszadoztak. Jómagam és még többen a falunkban mindezt annak idején személyesen is átélhettük. Azonban a mai generációnak ma már meseszerűnek tűnhet mindez.

Csakúgy, mint a gyaluval történő káposztaszeletelés, valamint a dézsában történő savanyítás. Ezért hoztuk testközelbe nemrég mindkét háztáji munkát az érdeklődőknek. Fontos ugyanis, hogy a fiatalok, ha csak emlékükben is, de megőrizzék a régi idők szokásait – összegezte Kovácsné Deák Erzsébet.

A művelődésszervező hangsúlyozta: mindannyiuk számára nagy öröm volt, hogy különböző generációk vettek részt a programokon. Nem csak csendes szemlélői, aktív részesei is voltak a bemutatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában