Mesebőrönd

2020.10.02. 14:00

Kétszemélyes társulat őrzi a mesekincseket Nagykanizsán

Tőtős Hortenzia és Tamásné Deme Boglárka küldetésének érzi a magyar népmesekincs továbbörökítését. Ezért alapították meg nemrégiben a Mesebőrönd társulatot.

Benedek Bálint

Tamásné Deme Boglárka (balról) és Tőtős Hortenzia kiválóan kiegészítik egymást a Mesebőrönd elnevezésű minitársulatban Fotó: ZH

Tamásné Deme Boglárka tanítót, fejlesztőpedagógust, játék- és szabadidő-szervezőt, valamint Tőtős Hortenzia óvónőt és tanítót, néptáncpedagógust a népi kultúra iránti szeretetük kapcsolta össze. Hortenzia táncos mozgásfejlesztéssel, népdalokkal, illetve népi játékokkal, Boglárka pedig a bábok segítségével a népmese varázslatos világába hívogatva várja a gyermekeket. A népmesék, játékok, dalok, táncok színesítik mindennapjaikat hivatásukban és családjukban egyaránt. Közös a céljuk: a kivételes kincs népszerűsítése.

A magyar népmesekincs manapság is érvényes kérdésekkel, problémákkal van tele. Ezért olyan fontos, hogy minden korban akadjon valaki, aki életre meséli őket. Csak tiszta forrásból, a népzene kiapadhatatlan kútjából merítenek a foglalkozásokhoz. Ezek alapja a népmese és a bábozás, melyet népi játékokkal, mondókákkal, zenével, valamint tárgyalkotással gazdagítanak.

Tamásné Deme Boglárka (balról) és Tőtős Hortenzia kiválóan kiegészítik egymást a Mesebőrönd elnevezésű minitársulatban Fotó: ZH

– A mese az életre nevel, segít a gyerekeknek megbirkózni mindennapi nehézségeikkel, megnyugtat, simogat – fogalmaztak a Mesebőrönd társulat tagjai. – Szeretnénk, ha a mesélés izgalmát újraélnék a családok, mint amikor az ő nagymamájuk, édesanyjuk hangos olvasással bontotta ki a történeteket. A mai digitalizált világban különösen fontos, de ugyanilyen lényeges a közös élményszerzés és a tapasztalás, hogy lelkileg és mentálisan kiegyensúlyozottak, magabiztosak legyünk. A bábozás, mint tevékenység erre alkalmas, foglalkozásainkon a gyerekek bábmozgatási technikákat tanulnak, a népmese szereplőinek bőrébe bújhatnak, valamint az itt elkészített bábokat hazavihetik, és máris otthonaikba költözik a mese. Hiszünk abban, hogy személyiségünkkel hatunk a környezetünkre, s teljes odaadással szeretnénk az élményt, a tudás megélését visszahozni a hagyományok segítségével. Nagykanizsán van múltja a bábozásnak, így azt reméljük, hogy idővel kinövi magát egy bábos csoport.

Hozzátették: a bábjáték komplex, hiszen megtalálható benne a dráma, a zene, a képző- és iparművészet. A társművészeteket egységes egésszé ötvözi. A bábhoz olyan gyerekek is vonzódnak, akik szeretnék megmutatni magukat, de ezt felvállalni nem mindig merik. A bábjáték, amellett, hogy nagy élményt jelent számukra, drámai és tárgyalkotó tevékenység is egyben. Maga a bábu megelevenedik, így vizuálisan, auditíven nyújtja az ingereket. E sokoldalú ismeretszerzés által bontakoznak ki a legkisebbek képességei, melyek segítik őket a világban való eligazodásban.

A Kanizsai Kulturális Központ támogatásával ezután rendszeres foglalkozásokat tartanak az 5–12 éves gyerekeknek. Ünnepkörökhöz, évszakokhoz kötve választják ki a népmesét, dalokat, játékokat, valamint bábokat. A figurák Tamásné Deme Boglárka és segítői 10–15 éves munkájának eredményei. Úgy látják, van igény ilyen jellegű találkozásokra, benne van sok minden, ami a gyökereinkhez kapcsol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában