Az ötletet a Nők Nagykanizsa történetében című előadás-sorozat adta

2020.10.03. 07:00

Emléktáblát kapott a zeneiskola a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI épületén

A Halis-könyvtár előtt nemrégiben megtartott Nők Nagykanizsa történetében című előadás résztvevőinek kezdeményezésére tegnap emléktáblát avattak a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI épületén.

Benedek Bálint

Az emléktábla állításában közreműködött, balról: Tarnóczky Attila, Büki Pálné, Kunics Zsuzsanna és Mikó-Baráth Franciska Fotó: Benedek Bálint

A jeles eseményen Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója elmondta: az előadás kapcsán született meg az elhatározás a tábla állítására. Akkor a beszélgetőtársaik Büki Pálné, a Hölgyklub vezetője, Kunics Zsuzsanna és Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusai, illetve Tarnóczky Attila helytörténész voltak. A kiszemelt háznak pedig érdekessége, hogy egy hölgy, 1886-ban özvegy Csima Jánosné Hayden Mária építtette. Kezdetben ott működött a városi és járási gazdakör, de más csoportok is helyet kaptak az épületben. Az asszony halála után nem sokkal, 1939-ben a város zeneiskolát alapított az épületben.

Az emléktábla állításában közreműködött, balról: Tarnóczky Attila, Büki Pálné, Kunics Zsuzsanna és Mikó-Baráth Franciska Fotó: Benedek Bálint

– Az avatást azért tartottuk október 2-án, mert ez alkalmat nyújt arra, hogy városunk történetének egy jeles napjáról is megemlékezzünk – folytatta a bibliotéka vezetője. – Kevesek tudják, hogy 1848. október 3-án Nagykanizsa lakói önállóan szabadították fel magukat a horvát megszállás alól, melyre a mai városlakók szintén büszkék lehetnek.

A táblaavatás kapcsán Büki Pálné elmondta: minden olyan kezdeményezés ami nőknek állít emléket, ami összekapcsolja őket, vagyis a múlt és jövő között hidat képez, abban a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának kötelessége részt vennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában