életet mentenek

2020.10.08. 12:09

Civil véradás – Zalaegerszegen is csatlakoztak az országos felhíváshoz

A miniszterelnökség felhívására októberben harmadik alkalommal várta a véradókat a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Az eseményen a civil szervezeteken kívül baráti társaságok, magányszemélyek, munkahelyi közösségek jelentek meg. A járvány miatt különösen fontos a segítségnyújtás.

Mozsár Eszter

Civilek a véradáson. A képen előtérben Némethné Fehér Eleonóra, a háttérben Vajda-Tófeji Gabriella.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Országos Vérellátó Szolgálat Zalaegerszegi Területi intézményébe reggel 8 órától folyamatosan érkeztek a donorok. Az országos megmozdulás célja a figyelemfelkeltés volt. Ez már a harmadik ilyen akció, legutóbb április 20-24. között – a koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet idején – szervezték meg programjukat. Akkor huszonkét helyszínen több, mint félezren nyújtották a karjukat. A szervezetek most is hasonló részvételre, érdeklődésre számítanak.

Civilek a véradáson. A képen előtérben Némethné Fehér Eleonóra, a háttérben Vajda-Tófeji Gabriella.

- A mostani időszakban ugyanúgy szükség van az önzetlenségre, mint tavasszal – nyilatkozta lapunkban Horváth Rita, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke. – Most párhuzamosan szélesebb körben, több helyen szerveztünk véradást. Szerdán Nagykanizsán voltunk, ahol a három óra alatt teltházas volt a véradó központ. A megyeszékhelyen mindig sikeres az akció. Általában harminc-negyven fő jelentkezik ilyenkor, most is ennyi emberre számítunk. Jövő héten Keszthelyen már betelt a létszám, ott kisebb a véradóállomás befogadása. Ezekre az alkalmakra ugyanis előre kellett regisztrálni. Sok egyesülettel, alapítvánnyal van közvetlen kapcsolatunk, elsősorban a vezetőket kerestük meg levélben és telefonon. Őket kértük meg, hogy a tagság, a pártolók és a támogatók körében népszerűsítsék a kezdeményezés fontosságát.

Némethné Fehér Eleonóra hatszoros véradó, szívesen tett eleget a felkérésnek. A zalaegerszegi Vajda-Tófeji Gabriella első alkalommal kereste fel az állomást, s ígérete szerint legközelebb is jön. Ő édesapja példáját követi, aki több évtizede donor. A civil központ akcióját ezúttal szponzorok támogatták, a résztvevők edzőtermi bérletet és a Gerincterápiás Központban állapotfelmérést nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában