koszorúzás

2020.10.24. 07:00

Balázs Lászlóra, az 1956-os forradalom diákáldozatára emlékeztek Nagykanizsán

Balázs Lászlóra, az 1956-os forradalom diákáldozatára emlékeztek csütörtökön a Kazinczy utcában. Azon a helyszínen, ahol a tizenhat éves fiút végzetes lövés érte. Az egybegyűltek, köztük számos civil szervezet tagjai, idén is közösen hajtottak fejet a fiatalon elhunyt diák emléke előtt.

Szabó Zsófia

Baráth Adrien intézményvezető, Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal ügyvezető elnöke, Mikó-Baráth Franciska muzeológus

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A koszorúzással és kulturális műsorral egybekötött eseményen Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerek­asztal Egyesület soros elnöke mondott beszédet, melyben felelevenítette azt az éjszakát, 1956-ban, amikor halálos lövést kapott a tizenhat éves Balázs László. Elmondta: a fiatalt akkor lőtték gerincen a Kazinczy utcában, amikor egy vendégségből hazafelé, a szállására tartott.

Baráth Adrien intézményvezető, Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal ügyvezető elnöke, Mikó-Baráth Franciska muzeológus Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az akkori kijárási tilalom miatt katonai járőrök lőtték le Balázs Lászlót, aki később, vérmérgezésben hunyt el a szombathelyi kórházban. A vasi város temetőjében nyugszik, ma már méltó körülmények közt – egy össze­fogásnak köszönhetően – az egykori kanizsai diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában