katyńi vérengzés

2020.10.26. 18:28

Az emlékezés kötelesség és szolgálat: emléktáblát avattak Keszthelyen

Az 1940-es katyńi vérengzés áldozatai emlékét őrzi az emléktábla, melyet hétfőn avattak fel.

Keszey Ágnes

1940-ben 22 ezer fogoly katona, köztük a lengyel értelmiség nagy rész vesztette életét a katyni mészárlásban. Emlékükre avatták fel az emléktáblát a Széchenyi és Kossuth utca kereszteződésében álló épületnél, melyet Nagy Bálint, dr. Cséby Géza és Németh Lajos leplezett le

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

1940-ben, a világtörténelem egyik legbrutálisabb mészárlásában több mint 22 ezer védtelen, fogságban lévő katonatisztet gyilkoltak meg katyńi erdőben. A vérengzés áldozataira emlékezve avattak emléktáblát Keszthelyen. Nagy Bálint polgármester idézte fel a tömegmészárlás történelmi tényeit és szólt az az áldozatok emléke előtti tisztelgés fontosságáról. Dr. Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság nagykövete nem tudott részt venni az eseményen, gondolatait dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul osztotta meg a hallgatósággal.

1940-ben 22 ezer fogoly katona, köztük a lengyel értelmiség nagy rész vesztette életét a katyni mészárlásban. Emlékükre avatták fel az emléktáblát a Széchenyi és Kossuth utca kereszteződésében álló épületnél, melyet Nagy Bálint, dr. Cséby Géza és Németh Lajos leplezett le Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

- Szovjetuniótól mint kommunista nagyhatalomtól való évtizedeken át tartó alapvető politikai függés idejében a „Katiny” szót tilos volt kiejteni, tartalmát pedig megmásították, elhazudták. Majd csak 1990. április 13. után, amikor a Szovjetunió utolsó vezetője: Mihail Gorbacsov beismerte, hogy a lengyel értelmiség 15 ezer képviselőjének vértanúhalála a szovjetek műve volt, akkor tárult fel az igazság 1940 tavaszának tragikus eseményeiről -hangzott el a Németh János szobrászművész alkotta emléktábla avatóünnepségén. A mű a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával készült el. A kuratórium elnöke is írásban küldte el gondolatatit. Úgy fogalmazott: „az emlékezés képessége és ereje az egyénhez hasonlóan a nemzet életében is döntő jelentőséggel bír. Az emlékezés kötelesség és szolgálat is egyben, amely az utódokra hárul. Ma példát mutatunk a következő nemzedékeknek, bízva abban, hogy értékelni és éltetni fogják örökségünket.” Az emléktáblát dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában