Bővülő kínálattal

2020.10.19. 07:00

A zalai kelt palacsinta volt a sláger az újudvari piacon

Egy éve és egy hónapja nyitotta meg termelői piacát a dél-zalai település önkormányzata. A vásárlók és az eladni kívánók találkozási pontja népszerűsége azóta is töretlen.

Horváth-Balogh Attila

Kánnárné Ódor Beáta, Jakab Sándorné, Kocsmárné Raffai Renáta és Törökné Linter Lívia

Fotó: Gergely

A minden hónap 3. szombatján működő termelői piac szombaton is telt házzal üzemelt, ahogy az lenni szokott, az asztalokon minden volt, mi szem-szájnak ingere, az olyan őszi szezonális zöldségektől kezdve, mint a sütőtök, a jóféle házi kolbászokig. S újra várta vendégeit a helyi Nova Curia Civil Egyesület lassan szintén hagyományossá váló látványkonyhája is, mely ezúttal gulyáslevest, zalai kelt palacsintát és hurkát, kolbászt kínált az „étlapon”.

Kánnárné Ódor Beáta, Jakab Sándorné, Kocsmárné Raffai Renáta és Törökné Linter Lívia
Fotó: Gergely

- Huszonegy termelőnek tudunk helyet biztosítani a piacon, s hála Istennek, ennyien mindig el is jönnek és hozzák a portékájukat – válaszolta kérdésünkre Jakab Sándor, Újudvar polgármestere. – Ami pedig még nagyobb öröm, hogy minden egyes piacnapon vevők is jönnek szép számmal, elmondhatom, hogy állandó, visszatérő vásárlóink vannak. S azt gondolom, fontos megemlíteni, hogy a termelői piac érdekében a község civil szervezetei – így a sportegyesület, a polgárőrség és a Nova Curia Civil Egyesület – összefogtak és komolyan kiveszik a részüket úgy a szervezésből, mint a lebonyolításból. Igen nagy értéknek tekintem ezt, hiszen azt is jelenti, hogy a sajátjukénak érzik a piac ügyét.

A Nova Curia látványkonyhája egyébként az előírásnak megfelelően nem a piacon kapott helyet, hanem a mellette lévő parkolóban. A fedett piacteret ugyanis csak az őstermelők használhatják.

- Minden alkalommal más ételt készítünk, ezúttal egy zalai specialitást, a kelt palacsintát kínáljuk a vendégeinknek – hallottuk Jakab Sándorné elnöktől. – Annyiban különbözik a hagyományos palacsintától, hogy az alapanyagok sorában szódavíz helyett élesztőt használunk, ettől vastagabb és kicsit másabb ízű lesz a palacsintatészta. Hagyományosan fahéjas-cukros töltelékkel töltik meg, érdemes kipróbálni. De lehet sütni a tésztájába reszelt almát is...

Jakab Sándornétól azt is megtudtuk: a látványkonyha már harmadik alkalommal működött szombaton, ami újdonság, hogy ezúttal nemcsak a termelőket szolgálta ki, hanem megvásárolható bónokért cserébe bárkit, aki kilátogatott a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában