2020.10.19. 07:00
A zalai kelt palacsinta volt a sláger az újudvari piacon
Egy éve és egy hónapja nyitotta meg termelői piacát a dél-zalai település önkormányzata. A vásárlók és az eladni kívánók találkozási pontja népszerűsége azóta is töretlen.
Kánnárné Ódor Beáta, Jakab Sándorné, Kocsmárné Raffai Renáta és Törökné Linter Lívia
Fotó: Gergely
A minden hónap 3. szombatján működő termelői piac szombaton is telt házzal üzemelt, ahogy az lenni szokott, az asztalokon minden volt, mi szem-szájnak ingere, az olyan őszi szezonális zöldségektől kezdve, mint a sütőtök, a jóféle házi kolbászokig. S újra várta vendégeit a helyi Nova Curia Civil Egyesület lassan szintén hagyományossá váló látványkonyhája is, mely ezúttal gulyáslevest, zalai kelt palacsintát és hurkát, kolbászt kínált az „étlapon”.
- Huszonegy termelőnek tudunk helyet biztosítani a piacon, s hála Istennek, ennyien mindig el is jönnek és hozzák a portékájukat – válaszolta kérdésünkre Jakab Sándor, Újudvar polgármestere. – Ami pedig még nagyobb öröm, hogy minden egyes piacnapon vevők is jönnek szép számmal, elmondhatom, hogy állandó, visszatérő vásárlóink vannak. S azt gondolom, fontos megemlíteni, hogy a termelői piac érdekében a község civil szervezetei – így a sportegyesület, a polgárőrség és a Nova Curia Civil Egyesület – összefogtak és komolyan kiveszik a részüket úgy a szervezésből, mint a lebonyolításból. Igen nagy értéknek tekintem ezt, hiszen azt is jelenti, hogy a sajátjukénak érzik a piac ügyét.
A Nova Curia látványkonyhája egyébként az előírásnak megfelelően nem a piacon kapott helyet, hanem a mellette lévő parkolóban. A fedett piacteret ugyanis csak az őstermelők használhatják.
- Minden alkalommal más ételt készítünk, ezúttal egy zalai specialitást, a kelt palacsintát kínáljuk a vendégeinknek – hallottuk Jakab Sándorné elnöktől. – Annyiban különbözik a hagyományos palacsintától, hogy az alapanyagok sorában szódavíz helyett élesztőt használunk, ettől vastagabb és kicsit másabb ízű lesz a palacsintatészta. Hagyományosan fahéjas-cukros töltelékkel töltik meg, érdemes kipróbálni. De lehet sütni a tésztájába reszelt almát is...
Jakab Sándornétól azt is megtudtuk: a látványkonyha már harmadik alkalommal működött szombaton, ami újdonság, hogy ezúttal nemcsak a termelőket szolgálta ki, hanem megvásárolható bónokért cserébe bárkit, aki kilátogatott a piacra.