Koronavírus Zalában

2020.09.17. 10:45

Vigyáznak a Zalaegerszegi Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban

A szeptemberi tanévkezdésre már a megfelelő járványügyi protokollal készültek az iskolák. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus közepén adta ki intézkedési tervét, ami tartalmazza a 2020/2021-es évre a fertőtlenítésre, takarításra vonatkozó tudnivalókat. Az ehhez szükséges eszközöket minden intézmény számára biztosította az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ.

Mozsár Eszter

20200917 Zalaegerszeg Maszk használat az iskolában illusztráció Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A diákok és szülők lassan megszokják, hogy a szigorú előírásokat be kell tartani. Az apukák és anyukák a kicsiktől reggelente a bejáratnál búcsúznak, a nagyobbak már automatikusan veszik fel a maszkot. Hivatalos ügyekben – ha valaki ezt nem tudja online intézni – az intézményvezetővel kell előre időpontot egyeztetni. Kontaktkutatás miatt az iskolába látogató személyeket regisztrálják. Mivel a tornatermeket civilek és csoportok is felkeresik, külön megoldást kerestek. Az előírás szerint csak azoknak az iskoláknak a tornacsarnokait lehet használni, ahol külön bejutást biztosítanak. Így nem találkoznak a tanulókkal, tanárokkal és az ott dolgozókkal.

Fotó: Katona Tibor

- A különálló, külön bejáraton megközelíthető tornatermek kiadását a Zalaegerszegi Tankerületi Központ minden általa fenntartott intézményével egyeztette, és ahol tudták vállalni az elkülöníthető bejárást, valamint minden csoport után a fertőtlenítést, azokon a helyszíneken állunk továbbra is a bérlők szolgálatára – tájékoztatta lapunkat Kajári Attila tankerületi igazgató. – Fenntartásunkban 59 intézmény működik. A 2020/20201—es tanévet közel 15 000 diák kezdte meg a 3 járás – Zalaegerszeg, Lenti, Zalaszentgrót – általunk fenntartott intézményeiben. Az előírások betartását az intézményvezetők és tankerület egyaránt ellenőrzi. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ is tart ellenőrzéseket. Eddig minden vizsgálat megállapította, hogy az eljárásrendnek megfelelően működnek az intézményeink. Minden iskola csak a saját diákjai nevelését-oktatását végzi, más intézménybe járó tanulókkal nem találkozhatnak. Ez alól kivételt az alapfokú művészetoktatás, hiszen például a zeneiskola óráira több helyről érkeznek. Mivel ezek személyes foglalkozások, egymással nem találkozhatnak. Itt tehát kicsi a fertőződés veszélye.

Nem titok, hogy az elmúlt időszakban már több iskolában találtak koronavírussal fertőzött tanulót vagy pedagógust. Amennyiben egy gyermeken bármilyen betegség tüneteit észlelik, azonnal értesítik a szülőt, illetve a háziorvost. Ez nem új rendelkezés. Ha beigazolódik egy tanulóról vagy tanárról, hogy COVID fertőzött, azonnali hatállyal értesítik a Zalaegerszegi Tankerületi Központot. Ők azonnal jeleznek a Klebelsberg Központnak, akik még aznap egyeztetnek a minisztériummal minden esetről és a teendőkről Ez alapján tantermen kívüli, digitális munkarendet vezethetnek be az adott osztályban, osztályokban, illetve rendkívüli szünetet rendelhetnek el az egész iskolában. Ezzel egyidőben a tankerület a kormányhivatal, az önkormányzat és a megyei tiszti főorvos felé is jelzi az érintett iskolákat, személyeket. Karantént kizárólag az NNK rendelhet el, tantermen kívüli, digitális munkarendet az Operatív Törzs, rendkívüli szünetet egy-egy intézményben pedig az Oktatási Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában