Koronavírus Zalában

2020.09.04. 11:30

Tabuk nélkül a vírusról: A modern idők egyik fő értéke, a szabadságérzet sérült

Világszerte általános szorongást okozott a koronavírus-járvány, bár az emberek egy része igyekezett bagatellizálni az egészségügyi veszélyhelyzetet. Erről is szó esett szerda este a Zalalövőn a Salla Művelődési Központban lezajlott pódiumbeszélgetésen.

Gyuricza Ferenc

Hári Bettina Fotó: A szerző

A zalalövői intézmény Felnőtt mesék – Tabuk nélkül című sorozatában a házigazda Bischofné Hesinger Katalin ezúttal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kérdezte vendégeit, Hári Bettina pszichológust, Deres Roland műszaki eladót és Horváth Gábor mesterfodrászt. Utóbbi két megszólaló saját példáin keresztül igyekezett bemutatni a tipikus emberi reakciókat, míg Hári Bettina klinikai esetek ismertetésével keresett szakmai válaszokat a felvetődő kérdésekre.

Deres Roland Fotó: A szerző

A két férfi vendég eltérően viszonyult az egészségügyi veszélyhelyzethez. A hobbiszakácsként is ismert Deres Roland mindennapjait gyakorlatilag nem befolyásolta a járvány – bár családtagjai egészségére természetesen ő is odafigyelt, illetve a szabályokat betartotta –, Horváth Gábor munkarendjét azonban teljesen felforgatta a vírus megjelenése. Saját döntése alapján közel ötven napon keresztül nem dolgozott, nem fogadott vendégeket, és újbóli munkába állása óta is mindent elkövet, hogy minimálisra redukálja a fertőzésveszélyt.

Horváth Gábor Fotó: A szerző

Úgy fogalmazott: nem szeretné, ha valaki tőle kapná el a fertőzést, és azt is elmondta: bár az egészségügyi szabályok betartása okozhat kényelmetlenséget és kellemetlenséget, de meggyőződése, hogy mindannyiunk érdekében rendelték el azokat, ezért be is kell tartanunk őket.

Hári Bettina Fotó: A szerző

Hári Bettina egyebek közt arról beszélt, hogy egészen szélsőséges reakciókat is kiváltott a koronavírus felbukkanása, az egyik végletet a bagatellizálás és a tagadás jelentette, míg a másikat a járványhelyzet katasztrofizálása. Úgy véli, a karanténhelyzetet és bezártságot azért viseljük nehezen, mert a 20–21. századi nyugati típusú társadalom egyik jellemzője, az egyéni szabadságérzet sérült általa. Tapasztalatai szerint az egészségügyi veszélyhelyzet pszichésen leginkább az egyedülállókat viselte meg, de praxisából olyan példát is hozott, amikor látszólag harmonikus, de valójában felületes párkapcsolatban, inkább anyagi jólét által összekötve élők szenvedték meg igazán a járványhelyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában