Középiskolások versengtek

2020.09.11. 11:30

Szente Péter nagykanizsai diákként nyert bronzérmet az informatikai diákolimpián

A Batthyány­-gimnázium adott otthont a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiának (CEOI), melyen tizenhárom ország ötvenöt középiskolás diákja szerepelt. A vendéglátó intézmény tanulója, Szente Péter bronz­érmet szerzett.

Benedek Bálint

A Batthyány-gimnázium tehetséges tanulója, Szente Péter bronzérmet szerzett a Nagykanizsán rendezett Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

Fotó: CEOI

Mint arról korábban már beszámoltunk, a CEOI a régió legfontosabb informatikai ta­nulmányi versenye, amelyet 1994 óta rendeznek meg a közép-európai országok, évente más-más, régión kívüli vendégországok közreműködésével. Az idei diákolimpiát a Neumann Társaság, a kanizsai önkormányzat és az ELTE Informatikai Kara szervezte és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. A résztvevő középiskolások két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze versenyprogramozási ismereteiket há­rom-három feladat önálló megoldásával. Ezek olyan, emelt szintű algoritmusok kreatív alkalmazását igénylő feladatok, amelyek megoldása még egy végzős informatika szakos egyetemista számára is komoly kihívást jelentenének. Nemcsak hétköznapi kódolási ismereteket, hanem komplex algoritmikus gondolkodást igényelnek a versenyzőktől.

A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak (Lengyelország), Marcin Martowicz (Lengyelország), Jiří Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) vihették haza. Tíz versenyző ezüst-, 14 versenyző bronzérmet kapott az elért eredményéért. A magyar csapat érmeseit az OTP Bank különdíjjal jutalmazta. Ezüst­érmet szerzett Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója, valamint bronz­éremmel gazdagodott Szabó Kornél, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, illetve Szente Péter, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja. Az ugyancsak batthyányis induló, Németh Márton is teljesítette a feladatokat, ám ő ezúttal nem fért fel a dobogóra. A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül: idén összesen 10875-en vállalkoztak erre.

A Batthyány-gimnázium tehetséges tanulója, Szente Péter bronzérmet szerzett a Nagykanizsán rendezett Közép-Európai Informatikai Diákolimpián
Fotó: CEOI

– A versenyen megoldandó feladatok nehézsége, illetve a versenyen induló régióbeli diákok képességei miatt a CEOI világszinten is elismert programozási versenynek számít, ahol komoly rangot jelent érmet szerezni – mondta Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke, a verseny főszervezője. – Ez egy későbbi egyetemi felvételi, ösztöndíj, illetve állásinterjú során is komoly előnyt jelent a versenyzőknek, ezért nagyon örülök a három magyar éremnek. A járványhelyzet miatt a diákolimpia különleges körülmények között zajlott: a résztvevő tizenhárom ország közül hat ország (Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Litvánia és Románia) diákjai az interneten keresztül kapcsolódtak be a megmérettetésbe. A magyar, cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok – jelentős óvintézkedések mellett – személyesen jelentek meg a diákolimpián, így lehetőségük volt felkeresni például az önvezető járművek számára létesített ZalaZONE tesztpályát, illetve a Tungsram gyárát is. Ezenkívül a diákok hajóztak a Balatonon, megnézték a Festetics-kastélyt, és kiereszthették a gőzt a Zobori Kalandparkban.

A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián: az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta. Magyarország a CEOI egyik alapító tagja, s többször adott már otthont a versenynek. A jövő évi viadalt a tervek szerint Horvátországban tartják meg.

Azonban ezzel még nem fejeződött be a versenyek sora. Mivel a Batthyány-gimnázium szervezői csapata jól menedzselte a CEOI-t, ezért az online térben zajló Európai Junior Informatikai Olimpia magyar delegációját is vendégül látta. A viadalról Erdősné dr. Németh Ágnes elmondta: tavaly a szlovéniai Maribor rendezte meg, ahol Németh Márton bronzérmes lett. Az idén Grúzia (Georgia) tartotta volna meg, ám a koronavírus miatt teljes egészében mindenki otthonról, vagyis saját országának egyik kijelölt pontjáról teljesítette a feladatokat.

– Kiépített, beüzemelt és megbízhatóan működő informatikai rendszerünkön keresztül zajlott a feladatok megoldása – folytatta. – A 15 év alattiak mezőnyében hét magyar résztvevő, köztük a kanizsai Batthyány-gimnázium 9. osztályosa, Bagladi Milán szerepelt a versenyen. Kétszer négy óra alatt három-három versenyprogramozási feladatot kellett megoldaniuk a fiataloknak. A hazai delegáció egyetlen bronzérmét egy miskolci fiatal, Molnár István gyűjtötte be. Bagladi Milán jól helytállt, csak kevéssel maradt le az érmes helyről. Nincs megállás, a jövő héten több mint 90 ország részvételével kezdődik szintén online térben a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia. Erről sem maradhatnak le a magyarok, négyfős fővárosi, illetve debreceni középiskolásokból álló delegáció lesz jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában