Tanévkezdés és tervek

2020.09.08. 15:00

Nőtt a tanulók létszáma Zalaszentgróton

A jár­vány­ügyi előírások miatt egy cukrászdában beszélgettünk Bodnár Sándorral, a Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Erkel Ferenc Zeneiskola Tagintézmény igazgatójával a tanévkezdésről és a tervekről.

Szalay Csaba

Bodnár Sándor igazgató

Az igazgató elmondta: az egyéni oktatással nincs probléma, mert a teremben megfelelő körülmények között találkozhatnak a növendékekkel. A csoportos oktatáshoz, mint a szolfézs- és zeneirodalom-órák, a hangversenyterem átalakításával biztosítják az előírt feltételeket. Jelen körülmények között a zenekari és a kóruspróbák feltételei nem biztosíthatók, de mihelyt enyhülnek a szabályok, találkozhatnak.

– A városi kórus nem hozzánk tartozik, de mi biztosítjuk nekik a helyet – mondta az igazgató. – Az általános iskola és a zeneiskola közös kórusát pedig minél hamarabb szeretném újból összeállítani.

Bodnár Sándor igazgató
Az átalakított hangversenyterem
Fotó: Sz. Cs.

Az elmúlt tanévben a szolfézs oktatását a viszonylag nagy csoportok miatt a tanárok különböző platformokon oldották meg, az egyéni órák órarend szerint zajlottak a járvány idején.

– Véleményem szerint a gyerekek nem éreztek nagy különbséget, mert ugyanúgy törődtünk a lelkükkel, mint a hangszeroktatással. Természetesen már várták a személyes találkozást, ahogy mi is.

Bodnár Sándor elmondta: a nehézségek ellenére emelkedett a tanulólétszám. Nyolc felnőttel sikerült a felnőttoktatást is elindítani zongora, hegedű és gitár szakon, és gyerekek is többen jelentkeztek.

A felnőttoktatás célja, mindenki kezébe hangszert adni, s ezzel boldogabbá, teljesebbé tenni életüket. A résztvevők többsége gyerekkorában már tanult zenét, de abbahagyta. A legidősebb tanuló hatvan feletti. A gitár tanszakhoz találtak egy jól képzett, tapasztalt gitártanárt, aki jelenleg 10 diákot tanít, de remélhetőleg számuk növekedni fog.

– Gauzer Barbara hegedűtanár 9 növendékkel vette át tanszakát, már 19 tanulója van. A fafúvósok száma is emelkedett.

A szentgróti zeneiskolának két telephelye van, a türjein 15 tanuló furulya, klarinét, fuvola és zongora szakon tanul. Kehidakustányban 20 növendék hasonló hangszereken tanul, itt lehetőség lenne szaxofonra is.

A hangszerállomány a hangszercsereprogram és a tankerület segítségével folyamatosan újul, bővül. Beszélgetésünk végén szóba került a Zalaszentgrót Művészetéért Alapítvány, amelyhez a városi kórus és a zeneiskola tartozik. Bodnár Sándor szeretné a szülők bevonásával a zeneiskola baráti körét kialakítani, ezzel is erősítve az alapítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában