Feldolgozót építenek

2020.09.22. 18:15

Idén emelkedett a Hungarikum-pályázatok keretösszege: Rezi már harmadszor nyert – Frissítve

Idén harmadszor nyert a település a Hungarikum-pályázaton, melynek keretösszegét erre az évre jelentősen, a tervezett négyszeresére emelték.

Péter B. Árpád

Nagy István és V. Németh Zsolt a rezi Pajtamúzeumban tartott sajtótájékoztatón

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az értesítést pedig személyesen kézbesítette a faluba Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos. Reziben az idei pályázati rendszert is bemutatták, hangsúlyozva, hogy az eredetileg erre szánt 230 millió forint helyett egymilliárdot oszthattak szét értékmegőrzésre, -teremtésre, az identitás erősítésére.

A keretből Rezi most majdnem négymillió forintot kapott egy a szőlő- és gyümölcsfeldolgozás hagyományait bemutató épület kialakítására, ahol a korábban megvásárolt gépek segítségével a helyi családok, közösségek feldolgozhatják terményeiket.

Nagy István és V. Németh Zsolt a rezi Pajtamúzeumban tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Varga György / MTI

Rezi már harmadik alkalommal nyert a Hungarikum- pályázaton. Először összeállították és kiadták a helyi értéktárat az agrártárca segítségével, tavaly pedig Pajtamúzeumot építettek, amit idén januárban avattak fel.

- Ennek a gondolata azért vetődött fel, mert egyre több régi használati tárgyat hoztak el hozzánk a helyiek, amiket már nem tudtak hová tenni otthon – fogalmazott lapunk kérdésére Tafota Istvánné művelődésszervező, a Laky Demeter Turistaház vezetője. – A földművelés vagy a disznóvágás hajdani kellékeire pedig mi értékként tekintettünk, és szerettük volna bemutatni gyűjteményünket, Rezinek pedig egyébként is szüksége volt egy közösségi térre, így született meg a Pajtamúzeum, amelyet a Hungarikum-pályázat hárommillió forinttal támogatott.

Ám a tervek idénre sem fogytak el a településen, az önkormányzat most egy gyümölcsfeldolgozót és bemutatóhelyet akar kialakítani, ami zöld utat kapott Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos bejelentésével, hisz' erre a célra a tárca mintegy négymillió forintot ítélt meg Rezinek.

A szükséges gépek már rendelkezésre állnak, azokat korábban vásárolta a község egy másik pályázat segítségével. Ideiglenes megoldásként az orvosi rendelő alagsorában kaptak helyet, s használták is azokat a helyi közösségek, de szükség volt a továbblépésre.

Asszonyok rétest sütnek az idei hungarikum-pályázat megemelt keretösszegét ismertetõ sajtótájékoztató elõtt Reziben a Pajtamúzeumban 2020. szeptember 22-én. Fotó: Varga György / MTI

Tafota Istvánné felelevenítette, az önkormányzat három éve vásárolt egy hegyi birtokot, amit a Hungarikum-pénzből most átalakítanak. A meglévő pince elé felhúznak egy épületet, s abban kap helyet a közösségi gyümölcsfeldolgozó, amelyben a helyiek például préseléssel alma- és szőlőlevet készíthetnek, tökmagolajat sajtolhatnak. A lényeg, hogy ami a kertjükben megterem, azt ne hagyják veszni, hanem a család asztalára kerülhessen. A bemutatótér pedig elsősorban a gyerekeknek készül, hiszen „a hagyományainkat nekik kell továbbvinniük”, tette hozzá a művelődésszervező.

- A Hungarikum pályázati rendszer a hozzánk hasonló közösségekre íródott – szögezte le Tafota Istvánné -, és olyan értékteremtő, értékmentő akciókat támogat, amelyek helyben megvalósíthatók. Ráadásul a pályázati kiírás világos, életszerű, nem nyakatekert.

A Reziben tartott sajtótájékoztatóján Nagy István, az agrártárca vezetője arról is beszélt, a kormány a tervezetthez képest 800 millió forint többletforrást biztosított a Hungarikum- kiírásokhoz, így összességében egymilliárd forintot oszthattak szét 360 civil szervezetnek, önkormányzatnak, közművelődési intézménynek, egyházi közösségnek és külhoni szervezetnek. Jelezte: a megemelt keretet a kabinet a következő években is beépíti a központi költségvetésbe, így a közösségek továbbra is számíthatnak e forrásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában